Tači se nije branio ćutanjem, saslušanje trajalo više od pet sati VIDEO

Kosovski predsednik Hašim Tači na saslušanju je u Specijalnom tužilaštvu za zločine OVK u Hagu bio duže od pet sati.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE Georgi Licovski
Foto: EPA-EFE Georgi Licovski

Tači je je po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva i da će se ispitivanje nastaviti sutra.

Dopisnica televizije Prva Anđelka Ćup pokušala je danas da se javi u program uživo ispred kuće Tačija u selu Čaglavica na Kosovu i Metohiji, ali se ubrzo na toj lokaciji pojavilo sedam policajaca kosovske policije.

"Oterali su nas iako smo bili na pristojnoj udaljenosti, na javnoj površini i nismo snimali njegovu kuću", rekla je dopisnica Prve.

"Tači se verovatno ne brani ćutanjem"

Advokat Arianit Koci je u emisiji Frontal na T7 rekao da to što Tači ni posle više od 5 sati nije napustio prostorije Tužilaštva u Hagu, govori da se nije branio ćutanjem, prenosi Gazeta Ekspres.

Drugi razlog zbog kojeg je predsednik još uvek u Specijalnom tužilaštvu u Hagu može biti zahtev za privremenu zabranu, jer je to predviđeno i zakonom, rekao je Koci i dodao da je verovatnoća za to mala.

"Ako nema tehničkih problema sa uređajima za snimanje ili prevodiocima, pitanje zbog kojeg se nastavlja razgovor možda je to što Tači nije ćutanjem branio ili nešto drugo što ne želim da spominjem. To može biti zahtev za privremenu zabranu, to je predviđeno zakonom, ali ne verujem da se tako nešto dogodilo. Saslušanja ponekad traju duže, jer na kraju postoje neki potpisi", rekao je Koci.

Prema Kociju odbrana ćutanjem se brzo završava, ali kaže da pet sati nije vreme za alarm.

"Ako se brani ćutanjem, brzo se završava, ali ako osumnjičeni odluči da razgovara, meni se dešavalo da saslušanje počne u u 9:30, a završi se u 18:00 sati", rekao je Koci.

Dodao je da je očigledno da predsednik ne ćuti, jer nema logike da sedi 5 sati i da ne razgovar“.

"Odbrana ćutanjem je takođe zakonsko pravo", rekao je Koci za T7.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podneli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, se u optužnici terete za "niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu