Tači: Verujem u pravednost rata koji je vođen na Kosovu; Ne znam ko će me braniti u Hagu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da još nije odlučio ko će ga braniti u Hagu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/Petrit Prenaj
EPA/Petrit Prenaj

Pročitajte još:

Hašim Tači stigao u Hag

On je dodao da veruje u pravednost rata koji je vođen na Kosovu i da nije prekršio ni jedno međunarodno pravo. je da još nije odlučio ko će ga braniti u Hagu.

“Kao i svi drugi saborci iz OVK koji su se odazvali pozivu Specijalnih veća odazvaću se i ja. Ponašaćemo se sa punom odgovornošću shodno nastalim okolnostima i našim građanskim obavezama, našim ustavnim i zakonskim obavezama”, rekao je Tači u intervjuu za albanski Top Čenel.

Znam da se desila istorijska nepravda kada su ova Specijalna veća osnovana, ali moram da naglasim i danas, da je odluka o Specijalnom sudu bila teška odluka koja je doneta od strane Skupštine Kosova, međutim odluka je u strateškom smislu bila ispravna, jer bez obzira na naše žrtvovanja u prošlosti, a koja se od nas traže i danas, mi ne smemo izgubiti poverenje u zapadni svet, naročito u naše saveznike SAD, NATO i EU koji su nam pomogli da se oslobodimo, rekao je Tači.

“Ovo poverenje ne sme se poljuljati, jer bi u suprotnom trebali da odlučimo ili da nastavimo sa NATO-m, SAD i EU ili da se prepustimo u ruke onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova, i time bi se pitanje Specijalnih veća prebacilo u Savet Bezbednosti UN-a. Sada je na nama svima kao saborcima i institucijama države da budemo na čelu institucionalne stabilnosti sa ciljem dobrog upravljanja gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da prekraja istoriju”, naglasio je on.

Tači je istakao da smatra da je Kosovo je žrtva, da je na Kosovu došlo do genocida i etničkog čišćenja, ali i da su suočeni sa, kako je rekao, ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cene slobode.

Tači je rekao da još nije odredio ko će ga braniti u Hagu, prenosi Kosovo onlajn.

"Još nisam odredio. Doprineću istini, verujem u pravdu i doprinosom istini mislim da ću doprineti i pravdi. Naš rat je bio čist, pokrenuli su ga naoružani civili, i u osnovi je imao miran pokret, kao jedan od najuspešnijih pokreta na svetu, jer je vodio borbi protiv genocidnog aparata etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio zločine i genocide poput onih u Sebrenici i šire", naglasio je predsednik Kosova.

Komentarišući odlazak u Hag Tači je podsetio da je tačno da je pre nekoliko dana, kada su Specijalna veća objavila saopštenje za javnost o mogućnosti podizanja optužnice protiv njega i Veseljija, bio zakazan sastanak u Beloj kući kako bi, u saradnji sa SAD, došlo do mirovnog sporazuma koji bi otvorio put razumevanju i pomirenju i koji otvara sigurnu perspektivu za Kosovo i ceo Zapadni Balkan.

“Zato naglašavam da su taj put isekli ili prekinuli, ali niko ne može poljuljati uverenje u vrednosti SAD i zapadnog sveta”, rekao je Tači.

Upitan koliko je siguran da će pobediti u borbi sa međunarodnom pravdom, Tači se pozvao na “pravednost rata”.

“Najbolja odbrana je pravednost rata koji smo vodili i koju niko neće moći da poljulja. Želim da naglasim da je Kosovo pobedilo u mnogim bitkama. Mnogi drugi saborci takođe imaju punu veru u istinu i pravdu”, rekao je Tači.

Ranije sam naglasio da sam možda pravio političke greške i političke ustupke, rekao je kosovski predsednik i istakao da je tačno samo da su kršili zakone sistema Slobodana Miloševića.

“I na to smo veoma ponosni kao narod i ja kao pojedinac, iako nismo prekršili nijedno međunarodno pravo ni pod kojim uslovima, ali to je cena slobode”, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu