EU: Sećanje na Srebrenicu i izgradnja zajedničke budućnosti

Zvaničnici EU su povodom obeležavanja 25 godina od zločina u Srebrenci pozvali na prekid krvoprolića u ime rase ili religije i pomirenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images / Stringer
Getty Images / Stringer

”Dani kao što su ovi podsećaju nas na fragilnost mira. Podsećaju nas koliko je bitno da podržimo one koji premošćavaju razlike, zbližavaju zajednice i zaceljuju ono što je potrebno zaceliti”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je u video poruci pozvala lidere u BiH da, uz međusobno poštovanje i priznanje preživljenih patnji, povedu zemlju napred.

”Postoji otvoren put za BiH i ceo Zapadni Balkan u EU. Poštovanje sećanja znači raditi na drugačijoj budućnosti za Srebrenicu i Evropu. Pomiren grad u pomirenoj zemlji u ujedinjenoj Evropi”, poručila je Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pisanom saopštenju navodi da je Srebrenica jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije.

On poziva na sećanje, obnovljenu posvećnost tome da se takva dela više nikad ne dogode i budućnost u Evropi kao ”zajedničkoj kući”.

”Samo kada lideri prihvete da su se zločini dogodili, narod vaše zemlje može da se zaleči i ujedini. I EU i Zapadni Balkan su pokazali ogromnu solidarnost, pažnju i brigu jedni za druge i to daje razlog za nadu. Danas osuđujemo genocid u Srebrenici i suprotstavljnom se mržnji i netoleranicji u Evropi i BiH”, poručio je Mišel.

Šef diplomatije EU Žosep Borel u autorskom tekstu naglašava da se EU na današnji dan seća Srebrenice i stoji uz građane BiH i Zapdnog Balkna.

”Mi smo posvećeni da uradimo naš deo posla u izgradanji zajedničke budućnosti u kojoj konflikti i zločini više neće biti mogući. Očekujem isti nivo posvećenosti od lidera Zapadnog Balkana, da zajedno sa nama rade na izgradnji mirne i napredne zajedničke budćnosti”, zaključuje Borel.

Komesar za proširenje Oliver Varheji je u debati pred Evropskim parlamentom povodoma 25. godina od zločina u Srebrenici poručio da Evrope nije zaboravila ono što se dogodilo u Srebrenici, niti sopstvenu odgovornost što nije uspela da spreči i zaustavi genocid.

”Srebrenica je otvorena rana u srcu Evrope koja nastavlja da nas progoni i podseća na zajedničku odgovornost da sprečimo da se genocid više nikada ne ponovi”, poručio je Varheji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.