Potočari: Komemoracija žrtvama Srebrenice

U Potočarima je danas komemoracijom žrtvama obeleženo 25. godina od masakra nad muslimanima na području Srebrenice tokom poslednjeg rata u BiH.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Getty Images / Stringer
Getty Images / Stringer

S obzirom na pandemiju korona virusa, brojni aktuelni I bivši šefovi država i vlada i međunarodnih i organizacija BiH obratili su se video porukama.

Predsednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić je pručila da "majke nikada neće posustati od progona zločinaca", te dodala da je to njihovo "pravo I obaveza".

Subašić je poruci dala i akturelan ton, pa je predsednika Srbije Aleksandra Vučiha označila kao "najodgovornijeg", jer, kako je navela, daje utočište zločincima u Srbiji.

Predsednik Vučić je, inače, na današnji dan 2015. došao u Potočare da oda poštu žrtvama prošlog rata, a onda je brutalno napadnut kamenicama, a napadači na njega do danas nisu identifikovani I sankcionisani.

Bivši američki predsednik Bil Klinton, koji je svojevremeno boravio u Srebrenici, je rekao da je 11. juli “uznemirujući podsetnik svima na užasnu cenu, koju smo platili zbog dešavanja u prošlosti”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da su SAD “odigrale ključnu ulogu u zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini”, a da su administracija I lideri u poslednjih 25 godina revnosno radili na zaštiti sećanja na žrtve genocida, privođenje zločinaca pravdi i borbi za istinu”.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je kazao da “Srebrenica ostaje bolan simbol neuspeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija”.

Turski predsednik Erdogan je ocenio da je "Srebrenica jedna od najsraminih i najbolnijih stranica istorije".

Bošnjački član Predsedništva BiH Sefik Džaferović je ustvrdio da “genocid nije sprečila ni Srbija, ni Evropska unija iako su to mogle”, a da se danas, umesto katarze I izvinjenja, kako je naveo, “isto onako planski i sistematski nastoji negirati genocid".

Lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegović je u svojoj poruci rekao da “međunarodna zajednica nije odbranila Srebrenicu pre 25 godina, ali da danas ima priliku da odbrani istinu koja se dovodi u pitanje”, te poručio da se pridružuje apelu da visoki predstavnik iskoristi bonska ovlašćenja I nametne zakon o ozabrani negiranja genocida.

Papa Franja je konstatovao da “nažalost, mržnja koja je doprinela ovakvom krvoproliću i dalje je prečesto prisutna u različitim delovima sveta”, te da se nada da će je zameniti dela onih koji teže da izgrade bolju budućnost, svet mira za generacije koje dolaze kroz dijalog razumevanja i uvažavanja drugih”, a njegovu poruku pročitao je nadbiskup Luiđi Pezuto, apostolski nuncij u BiH.

Povodom današnje komemoracije u Potočarima oglasio se I hrvatski predsednik Zoran Milanović ocenivši da se, kako je naveo, "genocid dogodio", da ga "ne treba osporavati" I da je "važno da se zna ko ga je počinio".

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, kojeg su bošnjački lideri inače pozvali da ove godine dođe u Potočare, ali ga je u tome sprečila epidemija korona virusa, ocenio je da, kako je rekao, “ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja. Zašto?” I istakao da je “ponosan što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je pre 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, na kojeg su Bošnjaci vršili pritisak da u skladu sa bonskim ovlašćenjima donese zakon o zabrani negiranja genocida, rekao je da “virus ne može da spreči okupljanje plemenitih srca da se danas sećaju i mole za žrtve”.

Srpski političar, lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji se nalazi u bolnici zbog zaraze korona virusom je na svojoj fejsbuk stranici napisao, između ostalog, da su “sudske presude Mladiću i Karadžiću mala uteh za majke” I da, kako je naveo, “ne postoje godine zatvora koje mogu nadoknaditi ijednu izgubljenu glavu…”.

Nakon službenog dela komemoracije, usledilo je polaganje cveća i verski program.

Inače sećanje na srebreničke žrtve se I ove godine, uprkos epidemiji korona virusa, obeležava nizom manifestacija u Federaciji BiH.

Ugljanin: Ponovićemo predlog za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina saopštila povodom godišnjice Srebrenice, da je navodna velikosrpska politika objektivna opasnost za Sandžak.

On tvrdi da se sve češće mogu čuti "najave novih genocidnih pretnji".

Zato će, kako navode u saopštenju, u novom sazivu Parlamenta Srbije ponoviti predlog za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Njenim usvajanjem bi se, kažu, "skinuo teret odgovornosti sa leđa budućih generacija srpskog naroda" za genocid i druge ratne zločine nad Bošnjacima počinjenim u njihovo ime.

SDA navodi da je u presudama Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu utvrđeno da su srpske oružane snage izvršile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a Srbija proglašena krivom što nije učinila ništa da genocid spreči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.