Bugarska tone u političku krizu: Sve se rasplamsalo trobojkom na plaži

Bugarska najdublja institucionalna kriza poslednjih godina raspaljena je nadrealnim incidentom u utorak, kada su centristi pokušali da postave trobojku na plaži

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/VASSIL DONEV
Ilustracija: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Centristički političari pokušali su da postave nacionalnu trobojku na kamenitoj plaži Crnog mora, ali su ih oterali stražari, piše Politiko.

Do četvrtka, kompleksni skandal - koji razotkriva suštinsko pitanje ko zaista vodi zemlju, stigao je do vrha vlasti i socijalistički predsednik Rumen Radev optužio je državne tužioce da rade za mafiju nakon što su uhapsili dva njegova pomoćnika.

U četvrtak uveče, masa se skupila u centru Sofije i protestovala, zbog brzog sleda događaja koji su razotkrili kako zaštićeni interesi povlače konce u sudstvu i zamaglili su razliku između moćnih oligarha i sumnjivog državnog sigurnosnog aparata.

Radev, nekadašnji borbeni pilot, ušao je u masu i hvalio demonstrante za to što su stali na stranu tradicionalne partijsko-politčke podele da bi se suprotstavili vođama organizovanog kriminala u državi i njihovim političkim rukovodiocima.

"Bugarska mafija uspela je nemoguće i ujedinila poštene ljude protiv sebe", rekao je Radev demonstrantima, koji su nosili transparente poput: "Mafija seje samo smrt".

"Na nama je da svrgnemo mafiju iz izvršne vlasti, iz kancelarije tužilaštva, koje mafija koristi koristi na nemilosrdne načine kao svoj štit i za političku represiju", nastavio je Radev.

Na plaži

Ovonedeljna saga počela je u četvrtak kada je Hristo Ivanov, lider antikorpucione bugarske partije Da, stigao u gumenom čamcu na plažu Crnog mora da zabode bugarsku zastavu.

Čin, zabeležen na kameri, zajedno sa rvačkim mečom koji je usledio, bio je predodređen da bude zapaljiv, s obzirom na deo obale na kom se odvijao. Dok je legalno - javno zemljište, ono je zapravo baza Ahmeda Dogana, jednog od najkotroverznijih političkih vetarana u zemlji i nekadašnji čelnik, sada počasni predsednik, etničke Turske partije.

Nakon što je stigao na plažu, Ivanova su odmah presreli pripadnici obezbeđenja, obrijane glave i sa naočarama. Ivanov je kasnije dao legalni dokaz policiji da je na javnom zemljištu, ali policija nije htela da dovede u pitanje postupak obezbeđenja, koje je Ivanov opisao kao "anonimnu gospodu". Zahtevi Ivanova da se agenti identifikuju nisu urodili plodom.

Ivanov je sigurno bio svestan da ulazi na spornu teritoriju. Dogan i dalje važi za nekoga ko povlači konce iz senke u bugarskoj politici. Najvažnije, on je tesno povezan, kroz svoju partiju, sa najozloglašenijim članom parlamenta u zemlji, medijskim mogulom Deljanom Peevskim.

Reporteri bez granica opisali su Peevskog kao otelotvorenje dosluha oligarha i političara, i njegovo, na kraju neuspešno, imenovanje za šefa bugarskih špijuna izazvalo je masovne ulične proteste 2013. godine.

Ivanov je bivši ministar pravde, koji tvrdi da je Peevski centar "otrovnog kruga" koji je preuzeo pravni sistem Bugarske, delimično koristeći svoje veze sa bivšim špijunskim servisom iz komunističke ere.

Radev je istupio sa odgovorom na pitanje Ivanova o "anonimnoj gospodi" i u sredu ih identifikovao kao agente NSO, državne bezbednosne službe Bugarske. Tražio je od tužilaca da se uključe u ispitivanje objekata Dogana na plaži i istakao da ne misli da Dogan i Peevski imaju pravo na zaštitu NSO.

Predsednik protiv tužilaca

Intervencija Radeva, čini se da je samo bila okidač za borbu elite sa tužiocima. Kada je glavni državni tužilac Ivan Gešev upitan za događaje na Rosenets plaži, uopšte nije želeo da o tome govori.

"O kakvom incidentu govorite? Kancelarija tužilaštva nema nameru da se meša u jadne političke igre."

Rekao je da nije njegova dužnost da utvrđuje da li su muškarci agenti NSO i upitao je da li je priča povezana sa izborima naredne godine.

Ipak, uhašena su dva pomoćnika Radeva, u vezi sa onim što su bugarski mediji opisali kao istragom o objavljivanju državnih tajni i korišćenjem uticaja, što je sada eksaliralo do neviđenih tenzija.

Grupa "Pravda za sve" povezala je incident na plaži sa hapšenjima.

"Predsednik koristi legalne argumente da ustane protiv bezbednosnih službi koje štite pojedince i traži da se raščisti status parka, plaže i luke, koje su bugarska teritorije, i kao rezultat toga, dan kasnije, vojno tužilaštvo i policija upadaju u predsedništvo u raciji", žalila se grupa.

Ivanov je u četvrtak tražio od premijera Bojka Borisova, koji je ćeutao na tu temu, da Dogan i Peevski nemaju više zaštitu NSO.

Dogan i Peevski nisu komentarisali eskalirajuću krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu