Šta se zakuvava u Rusiji? Policija pretresala stanove i kancelarije zbog "NE"

Ruska policija je danas pretresla stanove i kancelarije nekoliko opozicionih aktivista koji su vodili kampanju protiv reforme Ustava.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Uhapšen ruski guverner, maskirani agenti ga strpali u kombi: Velika opomena Putinovoj opoziciji?

Reforma Ustava je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu omogućila da ostane na čelu države do 2036. godine.

Inspektori su pretresli stan opštinske odbornice Julije Galjamine i kancelarije i domove još nekoliko aktivista koji su učestvovali u kampanji "NE" uoči referenduma o amandmanima na Ustav Rusije.

Na višednevnom referendumu gotovo 78 odsto birača izjasnilo se za prihvatanje amandmana, zahvaljujući kojima Putin može da se kandiduje za još dva predsednička mandata.

Policija je sprovela racije uoči demonstracija protiv ustavnih promena, najavljenih za sredu u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Vlasti nisu odobrile te skupove, navodeći kao razlog zabranu okupljanja zbog epidemije korona virusa.

Istražitelji su pretresli i kancelarije medijske platforme MBK Medija i grupe Otvorena Rusija, finansiranih od protivnika Kremlja Mihaila Hodorkovskog koji živi u Londonu. Tom prilikom su uhapsili nekoliko aktivista.

Iako vlasti navode da su pretresi povezani s novom istragom poslovanja kompanije Jukos čiji je vlasnik Hodorkovski, aktivisti MBK Medije i Otvorene Rusije tumače ih kao reakciju na njihovo javno protivljenje izmenama Ustava.

Hodorkovski se preselio u London posle 10 godina u ruskom zatvoru. Proces protiv njega mnogi vide kao političku osvetu zbog suprotstavljanja Putinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu