"Moramo dati Kosovu vize koje smo obećali"

Nemački ministar za Evropu Mišel Rot, smatra da vize za građane Kosova treba liberalizovati i ocenjuje da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA
Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Prenosi Gazeta Ekspres.

U članku za Di Velt nemački minister navodi da je pomirenje u regionu ključni faktor mira i promena, za dobru perspektivu na Zapadnom Balkanu.

"Što se tiče uloge EU jasno je, mi imamo posebnu odgovornost za Evropsko dvorište. Moramo učiniti sve što je u našoj moći radi mira, pomirenja i demokratije na Zapadnom Balkanu. Pogotovo kada je reč o mladima, ujedinjena Evropa zajedničkih vrednosti nije izgubila sjaj. Stoga moramo mudro upotrebiti našu transformativnu snagu i pokazati ljudima u regionu da mogu računati na nas. Još je važnije to da smo na samitu EU u maju - iako smo bili usred stresnog stanja krize prouzrokovane koronavirusom - još jednom nepogrešivo i vrlo jasno rekli da je budućnost Zapadnog Balkana u EU ", rekao je on.

Prema njegovim rečima EU mora dati ono što je obećala i konačno krenuti napred na putu vizne liberalizacije.

Rot je govorio i o prioritetima Nemačke u Savetu Evropske unije.

"Mi ćemo stajati pored zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU. To je takođe prioritet nemačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, tokom koga je Nemačka preuzela posebnu odgovornost. U naporima za pomirenje u regionu, kao i za prevazilaženje ekonomskih i socijalnih posedica prouzrokovanih krizom sa koronom, mi ćemo biti na strani regiona. Ljudi moraju da osete šta predstavlja evropsku solidarnost i šta našu ujedinjenu Evropu čini posebnom i vrednom”, rekao je Rot.

Prema njegovim rečima, Nemačka će pomoći oko dijaloga.

„Imajući u vidu regionalne tenzije, moramo dati novi podsticaj dijalogu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. To je zato što nam je potrebno održivo rešavanje sukoba - a ne 'opasni dogovori', koji maštarijama o razmeni granica prete da se ponovo otvori Pandorina kutija i izazovu sukobi”, rekao je nemački ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu