Grenel: Nikada nismo verovali u brz dogovor između Kosova i Srbije u izbornoj godini

Nikada nismo verovali u brz dogovor između Kosova i Srbije u izbornoj godini, kaže Trampov izaslanik za pregovore Begrada i Prištine Ričard Grenel.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Biće lakše suočiti se sa teškim i dugoročnim političkim pitanjima ako se prvo postigne napredak u ekonomskim pitanjima. Međunarodna zajednica mora da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako ćemo ikada napredovati. A narod Kosova i Srbije zaslužuju Evropljani punu i stalnu pažnju", navodi on.

On je u razgovoru za "Blic" ewkao da im je drago što će Evropljani upriličiti sastanke 10. i 12. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom.

"Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu. Nadamo se da će važno pitanje vizne liberalizacije za Kosovo biti završeno na ovom sastanku", kazao je Grenel.

Dodaje i da se nada da će EU raditi na uspostavljanju sporazuma koji imaju ekonomsku saradnju kao težište dogovora.

"Sjedinjene Države su naporno radile kako bi istakle važnost normalizacije ekonomskih odnosa između dve strane, jer verujemo da je to presudni prvi korak ovog dugoročnog političkog spora. I nadamo se da će Evropljani realizovati prethodno dogovorene sporazume o avio saobraćaju, železnici i drumskom saobraćaju kao glavni prioritet. Verujemo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i davanje nade mladima u regionu", istakao je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu