Japanski premijer tražio da se otkaže poseta predsednika Kine

Vladajuća stranka Japana, premijera Šinzoa Abea, danas je zatražila od njegove vlade da otkaže posetu predsednika Kine Sija Đinpinga Japanu

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ Rodrigo Reyes Marin / POOL
EPA-EFE/ Rodrigo Reyes Marin / POOL

On je to zatražio zbog nametanja Hongkongu novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

"Dok međunarodna zajednica izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ugrožavanja principa slobode, ljudskih prava, demokratije.., nemamo drugog izbora nego da pozovemo (Vladu) da otkaže državnu posetu predsednika Sija Đinping Japanu", navela je Liberalno-demokratska stranka u odluci o tome.

U rezoluciji se osuđuje to što je zakon o bezbednosti Peking nametnuo poluautonomnom Hong Kongu i navodi da bi Kina trebalo da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice, a Vlada Japana da "uverljivije" pozove Kinu da radi na izgradnji prijateljskih odnosa.

Po novom kineskom zakonu političke aktivnosti u Hongkongu mogu biti zabranjene kao subverzivne, secesionističke i terorističke i kao i strano mešanje.

Kritičari smatraju da taj zakon poništava princip "jedna zemlja, dva sistema" na osnovu kojeg je Kina dala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Kina je već kritikovala Japan zbog nedavnih izraza žaljenja zbog postupanja Pekinga prema Hong Kongu.

Poseta kineskog predsednika Japanu trebalo je da bude proletos, ali je odložena zbog pandemije korona virusa. Ta poseta je trebalo da potvrdi poboljšanje odnosa dve zemlje posle više godina neprijateljstava zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru i drugih međusobnih problema koji datiraju od Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu