"Nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih, ponovo raste; Situacija je ozbiljna, odmah nešto preduzeti"

Američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa kovidom 19 u SAD "ozbiljna" i da se nešto odmah mora preduzeti.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/Al Drago / POOL
EPA/Al Drago / POOL

Fauči je rekao da su SAD i dalje "duboko u prvom talasu pandemije" i da broj obolelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gde se broj obolelih povećao posle otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj obolelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

"Mi nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih i sada on ponovo raste. Situacija je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti", kazao je Fauči, navodi Rojters.

Broj obolelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego pre mesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj obolelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju.

Tri velika američka medicinska udruženja - Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica - apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala "najgorom krizom javnog zdravlja poslednjih decenija" i ocenila da se pre vremena odustalo od preventivnih mera.

Šef Trampovog kabineta Mark Medouz kazao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mere preduzeti.

"Nošenje maski zavisi od mesta do mesta, ali ne postoji naredjenje na nivou cele zemlje", rekao je Medouz.

Na Floridi, jednoj od država gde se proteklih dana beležilo i do 10 hiljada obolelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo nardjeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničkog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak, piše VOA.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više obolelih, naredio je svima starijim od devet godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

U SAD je od kovida 19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu