"Najviše se priča da Haradinaj može biti novi predsednik Kosova"

Priština -- Politička kriza na Kosovu prethodnih nekoliko dana ostala je u senci porasta broja zaraženih koronavirusom, ali je stanje vrlo napeto, piše Kosovo online.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Valdrin Xhemaj
EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Prema mišljenju direktora organizacije “Developing tugedr” Dritona Tafalarija, takvo stanje može da se stabilizuje samo ulaskom Demokratske partije Kosova u vladajuću koaliciju.

Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova, partije koja je na vlasti, u nedelju je razmatralo mogućnost proširenja vladajuće koalicije, zbog novonastale situacije nakon objavljivanja optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera DPK-a Kadrija Veseljija.

Tafalari kaže da su poslednja dešavanja zbližila političke partije i moguće je formiranje jedne velike koalicije čiji će deo biti i Demokratska partija Kosova.

“Ovo su samo preliminarni razgovori, ali ako dođe do toga da bude potvrđena optužnica, onda mislim da su šanse jako velike da se napravi ova koalicija. Posebno zbog toga što će biti potrebno da se izabere novi predsednik”, kaže Tafalari.

Kao dobar poznavalac kosovskih prilika Driton Tafalari dalje navodi da će se ulaskom DPK u vladajuću koaliciju odložiti izbori na Kosovu.

“Izbori će se odložiti, jer će koalicija biti snažnija, ali ne verujem da će sve ovo biti dogovoreno pre potvrđivanja optužnice Specijalnog suda”, ističe Tafalari.

Na pitanje ko bi mogao da zameni Tačija na funkciju predsednika, Tafalari kaže da trenutno ne vidi kandidata, ali da postoje neki nagoveštaji.

"Po mom mišljenju trebalo bi da bude neko ko nije politički opredeljen, ali zbog situacije koja je mnogo osetljiva, po svemu sudeći biće neko ko je bio u OVK. Najviše se priča da Ramuš Haradinaj može biti novi predsednik Kosova”, kaže Tafalari.

Tafalari na kraju zaključuje da ukoliko se optužnica potvrdi i predsednik Tači podnese ostavku, a ne dođe do proširenja vladajuće koalicije, onda neće biti potrebne većine od dve trećine poslanika u parlamentu koja bi izglasala novog predsednika, pa bi novi izbori bili neminovni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu