Nemačka štampa: Plenković je "Tuđmanov najuspešniji naslednik"

Nakon pobede partije Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, nemačka štampa pisala je o HDZ-u i njenom lideru.

Izvor: DW
Podeli
EPA-EFE/ ANTONIO BAT
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

"Andrej Plenković je dokazao, ne samo javnosti nego i sopstvenoj stranci, da jedan umereni HDZ, uprkos konkurenciji s krajnje desnice, može da ostvari rezultat na ivici apsolutne većine“, piše nemačka štampa, prenosi Dojče vele.

"Plenkovićeva pobeda bila je znatno uverljivija nego što se moglo očekivati na osnovu ispitivanja javnog mnjenja", piše konzervativni nemački list Velt.

"Pedesetogodišnji bivši diplomata vlada od 2016. On je u politički centar uveo HDZ, stranku koja okuplja čitavu desnicu i koju je u vreme raspada Jugoslavije utemeljio osnivač države i ratni gospodar Franjo Tuđman. Na evropskoj pozornici Tuđmanov najuspešniji naslednik važi kao pouzdani saveznik kancelarke Angele Merkel."

"Velt" i drugi listovi navode da će Plenković verovatno da formira koaliciju sa strankama manjina i drugim malim strankama, a da je katastrofalni gubitnik izbora SDP, čiji je šef Davor Bernardić već podneo ostavku.

"Frankfurter algemajne cajtung" piše da su Plenkoviću godinama u HDZ-u zamerali kako nije dovoljno „nacionalan“ i „hrvatski“, ali da je on istrajao u nameri da stranku uvede u desni centar.

"Najkasnije od nedelje Plenković ima potvrdu za svoju ideju. Za HDZ nije dobio samo jedne parlamentarne izbore, već je taj uspeh potvrdio ponovljenom pobedom po isteku mandata. To je velika stvar, posebno jer je u vidu Domovinskog pokreta nastala važna politička snaga desno od HDZ-a, snaga koja je iz starta postala treća u zemlji", piše frankfurtski list uz dodatak da će kritičari unutar HDZ u dogledno vreme ostati bez municije za napade na Plenkovića.

"Ipak, premijeru je dobro došao i izvesni korona-bonus, jer je, kao i u drugim demokratijama, hrvatska Vlada u doba velike nesigurnosti jasno dobila na podršci", dodaje list iz nemački dnevnik.

Slično piše i levo-liberalni Tagescajtung iz Berlina. „Andrej Plenković je dokazao, ne samo javnosti, već i sopstvenoj stranci, da jedan umereni HDZ, uprkos konkurenciji s krajnje desnice, može da ostvari rezultat na ivici apsolutne većine. To je pozitivan znak iz zemlje koja je još donedavno lebdela između Merkel i Orbana.“

Plenkoviću je, nastavlja berlinski list, uspelo i da teško porazi koaliciju Socijaldemokrata koja je u anketama imala prednost. "Očigledno da za levicu u Hrvatskoj nije bilo dovoljno da upozorava na fašizam desnice. SDP, uprkos dobrim argumentima, nije uspela da se ponudi kao uverljiva alternativa Vladi koju su obeležili stagnacija i korupcija."

Tagescajtung pokušava da odgovori i zašto: "Umesto na dosadna siva odela, bolje bi bilo osloniti se na kompetentne žene i mlade ljude. To je uradila nova levo-zelena stranka Možemo koja je SPD-u uzela vredne glasove u velikim gradovima i u parlamentu će imati šest ili sedam poslanika."

Berlinski list se potom fokusira na buduću vladu: "Upitno je da li će Plenković zaista sprovesti evropske vrednosti. On se usteže da potisne preterani uticaj ultra-konzervativne katoličke crkve. On prikriva kršenja ljudskih prava koje hrvatska policija nanosi migrantima. On čak daje podršku ekstremnim hrvatskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji dalje žele da destabilizuju susednu zemlju i javno slave ratne zločince osuđene u Hagu. Dakle, sve će ostati po starom."

"Zidojče cajtung" iz Minhena piše da se tokom kampanje činilo da bi Domovinski pokret „desno-nacionalnog pevača narodne muzike“ Miroslava Škore mogao da bude presudan za formiranje Vlade.

"On je u kampanji huškao protiv srpske manjine u zemlji i dovodio u pitanje pravo silovanih žena na pobačaj. Kako se i verovalo, Domovinski pokret postao je treća najjača snaga, ali Plenković neće biti upućen na njih tokom sastavljanja Vlade", dodaje list iz Minhena.

Švajcarski "Noje cirher cajtung" osvrće se na „greške“ predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kojima od vikenda valja pridodati i podršku HDZ na snimku objavljenom na dan glasanja u Hrvatskoj. Tu Fon der Lajenova i drugi političari Evropske narodne stranke izgovaraju „Sigurna Hrvatska“, što je bio slogan HDZ.

"Jedva dve sekunde traje nastup Fon der Lajenova, u kojem se, sa smeškom muči s hrvatskim jezikom. Ali to je ipak jasno kršenje kodeksa ponašanja njene Komisije. On zabranjuje svako javno pojavljivanje i svaki nastup u ime jedne političke partije. Predsednica Komisije Evropske unije je dakle bez ikakve sumnje obavezna da čuva stranačku neutralnost. Šta je spopalo iskusnu političarku pa je dozvolila da je upregnu u Plenkovićeva kola", pita se švajcarski list.

Sledi objašnjenje njenoga portparola da su tek u "finalnoj verziji" videa u Zagrebu potpisali Fon der Lajen kao predsednicu Komisije. Ali "Noje cirher cajtung" beleži da Ursula fon der Lajen, snimljena u zgradi Evropske komisije i ispred zastave Evropske unije, nikako nije delovala kao "privatna osoba".

"Da li je Fon der Lajenova opet loše savetovana? Moguće je. Ali isto tako bi moglo da bude da Nemica, oko koje vladaju oprečna mišljenja, gubi dodir sa stvarnošću. Svakako da ovaj sramotni nastup nije samo sitnica", zaključuje švajcarski Noje cirher cajtung.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu