BiH uputila Srbiji protestnu notu, usledio i poziv Briselu

Sarajevo -- Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je Beogradu protestnu notu zbog presude bivšem komandantu tzv. Armije BiH Huseinu Mujanoviću.

Izvor: Tanjug, klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ pajche
Ilustracija: Depositphotos/ pajche

Mujanović je osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Turkovićeva je, kako prenosi sarajevski portal Klix, tim povodom pisala i visokim evropskim zvaničnicima Žozepu Borelu i Oliveru Varheiju.

Turkovićeva je, navodi se, nezadovoljna zbog, kako tvrdi, nepoštovanja koje Srbija iskazuje i krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje sudskih procesa ratnih zločina. Tvrdi, takođe, da je takva politka Srbije u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

A u pismu visokim evropskim zvaničnicima, šefica diplomatije BiH, od njih traži da, kako navodi, “shvate ozbiljnost situacije i njen potencijalni negativni uticaj na stabilnost”.

Ona je pozvala zvaničnike EU da iskoriste, kako navodi, svoj autoritet i pozovu na osudu svih faktora koji mogu destabilizovati odnose država bivše SFRJ.

Kako prenosi Klix.ba, Turkoviućeva je takođe pozvala ambasadorku BiH u Srbiji na hitne konsultacije.

Mujanović je u Beogradu osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin nad Srbima koji su se nalazili u ratnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva.

Tužilaštvo je tražilo da Mujanović bude osuđen na 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu