"Turska tako nikada ne bi postupala prema ambasadoru Austrije"

Beč -- Ambasador Turske u Beču Ozan Cejhun oštro kritikovao austrijsku vladu, navodeći da su ga uvredili "napadi" austrijskih ministara.

Izvor: Tanjug
Podeli
efks, depositphotos
efks, depositphotos

On se na meti kritika našao jer je izjavio da je Božić egoistična proslava.

Na bajramskom okupljanju turske dijaspore u Beču krajem maja, Čejhun je rekao da je "hrišćanski Božić egoistična proslava, kada se hrišćani povlače u četiri zida, a ne dele poklone kao što to čine muslimani za svoje praznike".

Na to je ministarka integracije Suzane Rab pozvala ambasadora na razgovor i dala nalog da nadležna služba analizira skup na kojem je bio.

Ustanova za vere došla je do zaključka da je izjava ambasadora imala za cilj stvaranje razdora u društvu, ali da nije bila suprotna zakonu o islamu.

"Njihova kritika me je uvredila. U Turskoj niko ne bi postupao tako sa austrijskim ambasadorom", rekao je Čejhun bečkom dnevniku "Prese".

On je izrazio žaljenje što se austrijska vlada umešala u njegovo obraćanje turskim građanima.

Čejhun je, takođe, kritikovao austrijske vlasti izbog nedavnih sukoba kurdskih demonstranata sa Turcima u Beču.

Ambasador kaže da su mladi Turci bili provocirani od strane Kurda.

"Učesnici protesta provocirali su tursku decu. Tako je sve počelo", tvrdi on.

Takođe dodaje da je na demonstracijama nošena I slika uhapšenog vođe Kurda Abdulaha Ečalana I zastava PKK, organizacije koja je, kao I njeni simboli, u zemljama EU zabranjena.

Što se tiče pozdrava "Sivih vukova", ekstremno nacionalističke turske organizacije, koji su Turci pokazivali Kurdima prilikom protesta, ambasador je kazao da "sivi vukovi" nisu bili "tamo", a to zna I policija, već da su to pojedini mladi pokazivali.

To što je zbog sukloba demonstranata i Kurda bio pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije, koje ga je pozvalo da ubuduće deluje umirujuće i prenelo značaj slobode okupljanja, Čejhan dovodi u vezu sa predstojećim izborima u Beču.

"Sve to ima mnogo veze sa izborima 11.oktobra", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu