EU i SAD nisu rivali

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak govorili su o ciljevima EU i SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp

Palmer i Lajčak poručili su danas da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.

Na video konferenciji "Balkanski dijalozi", u organizaciji "Konkordie", "Ist Vest instituta" (EWI) i Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE), Palmer je rekao da će SAD ostati angažovane u regionu kako bi se osigurao krajnji cilj, odnosno normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Imamo zajedničke ciljeve i zajedničku viziju za Zapadni Balkan i mi smo partneri po tom pitanju", rekao je Palmer.

Podvukao je da SAD i EU rade zajedno u regionu, ne samo po pitanju Srbije i Kosova.

Podsetio je i na dogovor u Mostaru, koji je omogućio građanima da izađu na demokratske izbore prvi put posle mnogo godina, što, kako je naveo, ne bi bilo moguće bez bliske saradnje i partnerstva SAD i EU, kao i na junski dogovor u Albaniji, koji je otvorio mogućnost za reformu izbornog sistema.

Palmer je kazao da SAD podržavaju imenovanje Lajčaka i žele da on uspe, ali je ukazao da su carine, koje je Priština uvela na robu iz Srbije, bile prepreka za dijalog.

„Američki napori su doveli do njihovog ukidanja i sada smo u boljem položaju što se tiče dijaloga nego pre šest meseci“, objasnio je on.

Palmer je ukazao da je bitno jedinstvo EU i SAD, ali i da je u prošlosti problem bio što su unutar same Unije postojali različiti glasovi, koji su pokazali da je EU podeljena.

Lajčak je rekao da je saglasan sa Palmerom da SAD i EU nisu rivali, već da su uvek bili partneri i da su poslednjih godina postignute dobre stvari na Balkanu zbog saradnje EU i SAD.

Kaže da nije ni srećan ni nesrećan zbog toga što nije održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, o kojem se, dodaje, čulo mnogo, od toga da je istorijski sastanak, do toga da će biti reči samo o ekonomiji.

Lajčak je istakao da dijalog nema alternativu i da nema nijedne osobe koja smatra da je status kvo dobar, ni za Beograd ni za Prištinu.

Kaže da postoji novi trenutak sa novim rukovodstvom EU koje je privrženo Zapadnom Balaknu. Istakao je da u Beogradu sada postoji vlada koja je snažnija nego ikada, te da, ako sada ne može doći do rezultata, to neće moći nikada.

Lajčak je preneo da je tokom posete Prištini i Beogradu preneo poruke da se dijalog drži po strani političkih poruka i da je neophodno pripremiti javnost. Kazao je da je predao sve datume i da je sada sve spremno za nastavak dijaloga.

On je poručio da ponavlja članicama EU da je evropska perspektiva jedino što može biti podsticaj, a to nije nešto što može doći iz Beograda ili Prištine. Istakao je da dijalog ulazi u desetu godinu i da ne želi da bude potrebno daljih 10 godina.

Važno bi bilo da strane ne posmatraju kosovski problem kao bilateralno pitanje, već pitanje odnosa sa EU“, poručio je on.

Predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger smatra da Lajčak ima težak, ali i zadatak koji ima izglede na uspeh.

On je ocenio da je neophodno da se to pitanje rešava u duhu nekadasnje Kontakt grupe, koja je rešila rat u BiH. Verujem da ako EU i SAD budu jedinstveni kao ranije, onda je moguće postići rešenje. Zajedno smo okončali jedan rat i verujem da sada moramo ponovo biti jedinstveni i podržati napore Lajčaka“, podvukao je Išinger, dodajući da, ako postoji nejedinstvo, kao nedavno, niko neće imati uspeha u raspletu ovog pitanja.

Ssto se nemačkog predsedavanja EU tiče, Išinger je izrazio uverenje da će, iako je zbog korona virus krize Balkan pao u drugi plan, biti napora da se reši kosovsko pitanje.

Ukazao je da je potrebno da se promeni svest u Beogradu i Prištini, gde se poslednjih godina mislilo da se pobeđuje kod „kuće“ ako se odbije kompromis.

„Ima mogućnosti da uspemo time što bi obe strane shvatile da dobijaju nešto ne malo, već istorijaki važno“, naglasio je Išinger, koji se nada da će Lajčak do kraja nemačkog predsedavanja moći da prikaže napredak u dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu