Stanje u Novom Pazaru: Preminulo troje, na lečenju 104 pacijenta

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je danas da su u poslednjih 24 sata umrle tri osobe zaražene koronavirusom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Trenutno su na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi 104 pacijenta.

On je na konferenciji za novinare kazao da su preminuli muškarac star 57 godina i dve žene (68 i 67 godina), a da su svo troje imali i druge hronične bolesti.

"U poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljeno je 17 pacijenata, tako da ih sada imamo 104. Na respiratoru je sedmoro, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. U tercijarne zdravstvene ustanove prebacili smo osmoro pacijenata", rekao je Đerlek.

On je istakao da su sva odeljenja Opšte bolnice, osim Ginekologije i Hirurgije, namenjena lečenju pacijenata obolelih od kovida.

"Ispraznili smo Interno i Dečje odeljenje, imamo sada 350 kreveta na raspolaganju, neće se više dešavati da ljudi leže u hodnicima i na stolicama. Na Internom će biti najteži pacijenti, gde će imati centralni dovod kiseonika, srednje teški na Grudnom, Palijativnom i Infektivnom odeljenju, a laki u Medicinskoj školi", kazao je Đerlek.

Pacijenti sa Internog odeljenja, koji zahtevaju dalje bolničko lečenje, prebačeni su u Specijalnu bolnicu u Novopazarskoj Banji, dok su ostali otpušteni kućama.

Svi ostali pacijenti, koji ne boluju od kovida, biće preusmeravani u ostale zdravstvene centre u Srbiji.

Đerlek je ponovio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još uvek postoji potreba za stručnim kadrom.

"Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Turske. Kada će se to desiti, ne zavisi od mene, već od dogovora na državnom nivou", rekao je Đerlek.

On je kazao da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih lekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mesta lekara koji su oboleli.

"Tražio sam od svih lekara i sestara da nam donesu snimke pluća, da li se vide promene na njima, kao i rezultate PCR testova i da vidimo ko je otišao na bolovanje sa razlogom, a ko bez. U ovoj borbi moramo učestvovati svi zajedno, nema bežanja", rekao je Đerlek.

Đerlek je za koordinatora Opšte bolnice imenovan jutros, nakon što je direktoru ove zdravstvene ustanove Mehu Mahmutoviću sinoć pozlilo, zbog čega je prebačen za Beograd.

"Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz lekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula pre tri dana od kovida, a ja sam se zbog iste bolesti lečio na Infektivnoj klinici", dodao je on.

Đerlek je rekao da ne poseduje informacije o zdravstvenom stanju Mahmutovića, osim da je u koronarnoj jedinici u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu