"Došao sam u Prištinu da podržim političare"

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je u Prištinu došao kako bi dao punu podršku tzv. Kosovu i svim političkim predstavnicima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Došao je u uslovima kada se, kako kaže, desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno.

On je na konferenciji za novinare rekao da je već dve decenije na Kosovu proces privođenja pravde za ratne zločine "zamišljen, podržan i razvijen kao neodvojiv od procesa promena, pomirenja, evropskih integracija, pa čak i dijaloga", prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, u Prištinu je došao kako bi razgovarao o podizanju optužnice od strane Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine, ocenivši da je optužnica protiv predsednika privremenih kosovskih institucija kao "letak kineske revolucije".

"Za mene je to bio letak sličan dvema kapima vode sa javnim saopštenjima tokom kineske revolucije, što smo doživeli u diktaturi Albanije bez premca i kombinovana je s trenutkom objavljivanja... bez obzira da li je objavljivanje slučajno ili namerno bilo uoči sastanka u Beloj kući ", rekao je Rama.

Rama je ocenio da je sastanak u Beloj kući ztrebalo da bude važan trenutak i nastavak napora ali i prilika da se proces podigne na novi nivo, uz direktnu podršku SAD.

"Drago mi je što mogu reći da je privilegija biti u položaju na kojem sam i dobiti priliku da doprinesem onome što je bila i jeste istorijska vrednost oslobodilačkog rata na Kosovu", rekao je Rama.

Kako je rekao, Albanija ima obavezu bezuslovno da podržava Kosovo i dodao da nije došao da deli pridike već da pruži podršku.

Rama je takođe dodao da od danas stupa na snagu zajednička primena energetskog sporazuma.

"To je dobra vest, jer vrlo dobro znamo koliko nam je trebalo da čekamo čak i kada smo uložili veliku investiciju... Od danas će biti u potpunosti operativna", rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu