Masovni protest u Vašingtonu

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uveče na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SARAH SILBIGER
EPA-EFE/SARAH SILBIGER

Demonstracije zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavile 12. dan zaredom širom SAD.

Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privodjenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Demonstranti su juče došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.

"Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima", rekla je ona šestajući sa demonstrantima, preneo je CNN.

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu "Crni životi su bitni", demonstranti su zastali i klečali četri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije u toku dana da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters.

Neke ulice su bile zatvorene. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće. Automobili koji su prolazili trubili su demonstrantima u znak podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu