Nemački ekstremisti na obuci ruske paravojne formacije - priprema za trupe na istoku Ukrajine

Desničarski ekstremisti iz Nemačke učestvovali su u paravojnoj obuci u kampu blizu ruskog Sankt Peterburga, piše nemački časopis Fokus, prenosi Dojče vele.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Phipipp Guelland
Ilustracija: EPA-EFE/ Phipipp Guelland

Članovi mladeži ekstremne desničarske stranke NPD i male stranke "Treći put" završili su obuku, navodi se u izveštaju koji se poziva na nemačke obaveštajne izvore.

Učesnici su prošli obuku za korišćenje oružja i eksploziva. Među njima nisu samo Nemci - ima Šveđana i Finaca, a nakon obuke oni se pridružuju ruskim trupama koje deluju na istoku Ukrajine.

Kamp vodi ekstremistički Ruski carski pokret. Nemačka obaveštajna služba veruje da RIM ima dva kampa u blizini Sankt Peterburga, a sama organizacija, kako joj i ime sugeriše, traži obnovu ruskog carstva, prenosi Indeks.

SAD je nedavno dodao RIM na popis globalnih terorističkih grupa navodeći kako su trenirali evropske neonaciste i bele supremaciste.

Službena Moskva je odgovorila da dodavanje te grupe na crnu listu ne pomaže u borbi protiv terorizma i da SAD nisu obznanile nikakve detalje koji su doveli do te odluke.

Moskva smatra njihov pokret ekstremističkim - ali u Rusiji nije zabranjen.

Nemačka obaveštajna služba svesna je da nemački ekstremisti pohađaju kampove, ali iz pravnih razloga ne mogu da im zabrane putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu