"Masakr poput onog na Tjenanmenu se može dogoditi u SAD"

Masakr poput onog na Tjenanmenu može se dogoditi i na tlu Sjedinjenih Američkih Država, upozorava autorka komentara objavljenog u listu Forin polisi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images/China Photos
Getty images/China Photos

U podnaslovu stoji da je Zapad izvukao pogrešne pouke iz nasilnog gušenja demonstracija koje su se na centralnom trgu u Pekingu odigrale pre 31 godine.

Ne posustajući, demonstranti u Hongkongu - gde je održavanje komemoracija za poginule na Tjenanmenu zabranjeno - strahuju od budućnosti, jer pamte primer Tjenanmena i naučili su lekciju koju on predstavlja, piše Rui Žong, Amerikanka kineskog porekla angažovana kao programski asistent Kisindžerovog instituta za pitanja Kine i SAD u Vilsonovom centru u Vašingtonu.

Nasuprot tome, u SAD, Tjenanmen nije shvaćen kao upozorenje na potrebu očuvanja civilnog društva i ne uočava se nikakva povezanost između Amerike i Tjenanmena, uprkos nasilju koje su SAD vršile nad sopstvenim građanima tokom proteklih decenija, kao i borbi protiv policijske brutalnosti, koja i danas traje, napominje autorka.

U mašti Amerikanaca, Tjenanmen figurira kao nešto što je davno namerno ostavljeno negde daleko i tiče se samo Kine - kao crna mrlja na toj državi, a ne kao nešto sto bi se moglo dogoditi i u samoj Americi, navodi autorka, ističući da, kada misle da je "tako nešto moguće samo u diktaturama", Amerikanci zaboravljaju na više slučajeva rasno motivisanih masakara u prošlosti izvršenih nad Crncima.

Kritikujući političare koji pozivaju na vojnu intervenciju u američkim gradovima u kojima su u toku protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, autorka podseća da je sadašnji američki predsednik Donald Tramp, u intervjuu za magazin "Plejboj", datom godinu dana posle krvavih protesta na Tjenanmenu, veličao snagu kojom su kineske vlasti ugušile demonstracije, i iz tog primera naučio lekcije o moći.

Međutim, za američke krugove koji se bave spoljnom politikom, Tjenanmen prečesto predstavlja prašnjavi relikt prošlosti koji stoji u vitrini, a ne lekciju o krvi, snazi i žrtvovanju koja važi i danas, ističe Žongova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu