Sveštenici pušteni na slobodu, tužilac utvrdio da nisu prekršili zakon VIDEO

Sveštenici iz Bara, koji su saslušavani zbog litije održane u tom gradu, pušteni su posle saslušanja, prenose crnogorski mediji.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphoto/ Xload
Ilustracija: Depositphoto/ Xload

Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), protojerej stavrofor Slobodan Zeković, otac Jovan Plamenac, otac Ljubo Jovanović, otac Aleksandar Orlandić, otac Nikola Radović i otac Marjan Petkovski izašli su iz Centra za bezbednost u Baru, gde su od jutros saslušavani, preneo je Sputnjik.

Tužilac je, kako saznajemo, odmah po dolasku saopštio da nema osnova za krivičnu prijavu. Uz sveštenike su sve vreme bili pravni zastupnik MCP dr Vladimir Leposavić i advokat Boško Čarmak.

Podsetimo, u Baru su se sinoć podigle tenzije zbog pokušaja privođenja u Centar bezbednosti Bar više sveštenika Mitropolije zbog juče održane litije u čast Svetog Jovana Vladimira, nebeskog zaštitnika grada.

Paroh barski, arhijerejski namesnik, protojerej stavrofor Slobodan Zeković dobio je poziv da javi na informativni razgovor u svojstvu građanina sinoć, samo par sati nakon litije, i on je jutros po pozivu došao u CB Bar u zakazanom terminu u 6 sati.

Saslušan je dva sata kasnije, a nakon njega i sveštenici Nikola Radović, Mladen Tomović, Jovan Plamenac, kao i sveštenici iz Podgorice i drugih gradova koji su učestvovali na litiji.

Policija je na ulicama Bara bila prisutna sve vreme tokom litije, ali saobraćaj nije bio obustavljen. Iz policije su saopštili da je u litiji bilo 1.200 učesnika te da litija nije bila prethodno najavljena.

Saslušan i sveštenik iz Ulcinja

Sveštenik Siniša Smiljić iz Ulcinja, koji je saslušan u policiji zbog litije u Baru, ispričao je da mu je policija u zoru lupala na vrata i uplašila decu, prenosi Sputnjik.

On je pozvao narod, koji je počeo da se okuplja u Ulcinju, da podrže sveštenike koje policija saslušava.

Otac Siniša Smiljić iz Ulcinja kazao je da je policija jutros u 5 sati došla na vrata njegovog doma kako bi skupljala informacije povodom litije u čast Svetog Jovana Vladimira, koja je održana juče u Baru.

On je došao ispred hrama Svetog Nikolaja u Ulcinju, gde se okuplja verujući narod iz Ulcinja u nameri, kako je kazao, da "podrži našu svetu crkvi i Mitropoliju koji žele da se izbore protiv nepravde".

"Sada je momenat da pokažemo ko želi da da podršku svetinji istini i pravdi i da dođe ovdje kod hrama. Veoma je važno napomenuti da vlast sprovodi dvostruke aršine", kazao je otac Smiljić i podsetio da je i sam nedavno bio pritvoren.

"Svi znate za moj slučaj kada sam bio pritvoren na dva dana, i kada sam platio najveću drakonsku kaznu koja je bila u protekla tri meseca vezano za koronu i mere ograničenja kretanja. Ta kazna je bila 4.500 evra. Rečeno mi je: ili plati ili ćeš mjesec dana boraviti u istražnom zatvoru", kazao je Smiljić

On je kazao da ga je crnogorska policija jutros kao najgoreg kriminalca privela u 5 sati na pravdi Boga.

"Bojim se da neće tek tako proći ova nepravda koja se sprovodi nad SPC u Crnoj Gori i nad svim onim što je srpsko i koja želi da se zatre srpsko ime. Ovo je obračun sa Mitropolijom koja je iznjedrila Crnu Goru i koja sve što vrjedi u Crnoj Gori ona je dala, a to je - Sveti Vasilije, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Arsenije; Sveti Jovan Vladimir i svi ovi divni hramovi, manastiri, monaštvo i naš divni mitropolit Amfilohije", poručio je sveštenik Smiljić.

Svešteniku Smiljiću je, inače, u aprilu određena novčana kazna u iznosu od 4,500 eura zbog nepoštovanja mera u borbi protiv koronavirusa, odnosno zato što je vozio bez potvrde na relaciji Podgorica - Ulcinj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu