Zvaničnici EU: Beograd može odustati od napora za povlačenje priznavanja tzv. Kosova

"Vlasti u Beogradu bi bile spremne da prestanu sa naporima da države koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova povuku odluku ako se stvori atmosfera za dijalog."

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj
Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj

To navode zvaničnici Evropske unije u Briselu.

Uslovi znače i povlačenje blokade Prištine na uvoz robe iz Srbije - rekli su novinarima diplomatski zvaničnici EU.

Izvori upućeni u pripreme odlaska posrednika EU Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu agenciji Beta su potvrdili da se pritom ima u vidu izjava predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija "stati s kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova", ako Priština prestane da traži prijem u međunarodne organizacije.

Lajčak namerava da uskoro poseti Beograd i Prištinu da bi pripremio obnovu dijaloga - možda već u junu.

Zvaničnici u Briselu prenose očekivanja da se do konačnog sporazuma o "normalizaciji odnosa Srbija - Kosovo dođe pre u roku od nekoliko meseci, a nikako da se to oduži još godinama".

EU, kako je predočeno, računa, kao i dosad na saradnju Vašingtona radi nalaženja trajnog rešenja za odnose Beograd-Priština.

Ali taj dijalog mora voditi EU, dok većina članica Unije - iako SAD imaju drugačije mišljenje - ne smatra da se to može ostvariti razmenom teritorija i promenom granica, jer bi to moglo da izazove nestabilnost u regionu.

Nastavak pregovora Beograda i Prištine će uslediti u Briselu i biti usredsređen poglavito na sprovođenje dosad postignutih dogovora i postizanje konačnog međunarodno prihvatljivog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel nedavno je u razgovoru s novinarima sa Zapadnog Balkana rekao agenciji Beta da sprovođenje dosad postignutih dogovora znači i uvažavanje i primenu Briselskog sporazuma Beograd-Priština, na koji je potpis stavio i predstavnik EU, a za sprovođenje je takođe jamčio NATO.

Predsednik Vučić je izjavio da Beograd "nema primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i na razgovore sa (američkim izaslanikom za dijalog Ričardom) Grenelom".

Zvaničnici u Briselu su naveli da je Vučić izrazio spremnost za obnovu dijaloga čim se za to stvore uslovi.

Ali evropske diplomate ukazuju na to da je situacija unutar vlasti u Prištini nejasna i da je Lajčak od novog premijera Avdulaha Hotija, koji je na dužnost stupio danas, zatražio da imenuje glavnog pregovarača za razgovore s Beogradom.

Diplomate u sedištu Unije navode da su ambasadori većine članica EU ovih dana Lajčaku predočili da se protive promeni granica kao elementu dijaloga i mogućeg sporazuma Beograda i Prištine, "a nijedna članica EU se za to nije izričito založila".

Odnosi unutar ključnih činilaca vlasti u Prištini su i dalje nedovoljno jasni, a predsednik Kosova, Hašim Tači, odbija dijalog s Beogradom, uz posredovanje EU i Lajčaka, jer smatra da samo posredovanje Vašingtona može doneti sporazum.

Izvori u Briselu kažu da su Lajčak i Grenel u međuvremenu bili u kontaktu i naglasili da Evropska unija ne želi dva uporedna dijaloga i nadmetanje s Vašingtonom: "to za EU nije prilika za slikanje pred kamerama, nisu pred nama izbori, a jedino hoćemo da se postigne ozbiljan, održiv sporazum… a jedino je EU u stanju da Beogradu i Prištini ponudi evropsku perspektivu".

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje velike pritiske za rešavanje kosovskog problema, da "za Srbiju neće biti lako" i da zato posle izbora 21. juna Srbija mora dobiti snažnu vladu, jer će u tom procesu "i Srbija morati da se pita".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu