Šta sve ne znamo o koronavirusu? VIDEO

Od kada se virus kovid 19 pojavio u Srbiji prošlo je više od 4 meseca.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images/Sascha Schuermann
Getty Images/Sascha Schuermann

Neprekidno slušamo stručnjake koji daju preporuke kako se ne bismo zarazili, ali ne kriju da o virusu ne znaju dovoljno.

Dok smo bili zatvoreni u kućama, mogli smo da čujemo neverovatan broj informacija o koronavirusu. Kako je vreme prolazilo za mnoge se ispotavilo da nisu naučno potvđene. Način na koji su plasirane u samom početku izazvao je veliki strah pa su usledili prazni rafovi u supermarketima i panični strah od smrti.

Za početak je jedino sigurno da koronavirus spada u grupu virusa poznatih nauci nekoliko decenija. Dok prethodni izazivaju blage prehlade ili crevne infekcije, novi virus može da bude smrtonosan.

Utiče na respiratorni trakt - nos, usta, grlo, sinuse i pluća. Zbunjuje to što i ne mora da bude tako. Neki od pacijenata su imali simptome koji su potpuno nepovezani sa disajnim putevima.

Najčešći način prenošenja virusa je kapljično. U kapljicama se nalaze čestice virusa i navodno mogu da se prenesu na osobu koja se nalazi na razdaljini manjoj od 2 metra. To je ono što smo znali u prvih nekoliko meseci. Sada se ispostavlja da ni ta distanca ne znači da smo zaštićeni, ali niti da distanca manja od 2 metra znači da ćemo se zaraziti.

O koroni su nastajali i mnogi mitovi u nedostatku informacija kao što su: hladno vreme i sneg ne mogu da ubiju virus, topla kupka ne može da spreči da se bilo ko zarazi, ne može da se prenese ugrizom komarca, sušilice za ruke nisu dobre u ubijanju virusa, naprotiv mogu da utiču na to da se širi, UV lampe ne bi trebalo da se koriste kako bi se sterilisale ruke ili koji drugi deo tela, prskanje alkohola ili hlora po celom telu neće ubiti virus koje je već ušao u telo, vakcine protiv upale pluća ne mogu da utiču na to da se spreči zaraza ovim virusom, antibiotici nisu efikasni u zaštiti a ni u lečenju nakon zaraze.

I dalje nije pobijena teorija da je sve počelo od slepog miša sa koga je virus prešao na čoveka. Prethodna dva koronavirusa koji su takođe preneti sa životinje na čoveka su MERS I SARS.

Netačne informacije koje su se širile i koje se šire i dalje za vreme pandemije zbunjuju i utiču na povećavanje panike jer više niko nije siguran ni na koji način da se zaštiti, a ni kako da se izleči ukoliko već dođe do zaraze.

Vakcina još ne postoji. Virus nije uzgojen ni u jednoj svetskoj laboratoriji. Nepoznanica je i to da li će biti drugog talasa jer naučnici ni u tome ne mogu da se saglase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 225 idi na stranu