Šta se dogodilo u Novom Sadu?

Broj novozaraženih u Novom Sadu na dnevnom nivou nije prelazio pet od 1. maja, dok je samo danas potvrđena infekcija kod 22 osobe.

Izvor: B92
Podeli
Getty Images/WPA Pool
Getty Images/WPA Pool

Takođe, nijednom se nije dogodilo da, tokom jednog dana, broj obolelih bude ovako veliki.

"Krivac" za to je dom za stare u Petrovaradinu, gde su bila 22 zaražena, skoro polovina dnevnog broja novih slučajeva na teritoriji cele države.

Od 22 zaražena, 16 su štićenici doma, dok je šestoro zaposleno u ovoj ustanovi.

U ovom privatnom domu juče je prijavljen prvi slučaj, a eskalacija je usledila tek nakon brzih testiranja 49 korisnika i zaposlenih. U pokrajinskoj vladi napomenuli su da ovaj slučaj posmatraju kao izolovan.

Ovakav scenario već je viđen u Nišu i Negotinu.

Sumnja se da je virus u Gerontološkom centru u Nišu bio već u martu i to tokom izložbe pasa. Situacija je brzo eskalirala, pa su se zaraženi brojali u stotinama. Bilo je i smrtnih ishoda. Dnevni broj slučajeva, poput broja u Novom Sadu danas, beležio se u desetinama.

Uhapšen je direktor Gerontološkog centra zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenja zarazne bolesti. On je negirao krivicu.

Krajem aprila u Srbiji se pojavilo novo žarište. U pitanju je bio Negotin. Jednu od noći u tom periodu dr Darija Kisić Tepavčević je okarakterisala kao "najtežu u toku kriznog perioda".

Ponovo je "krivac" bio dom za stare "Radost". Direktorka ove ustanove, poput direktora GC Niš, je uhapšena, jer nije preduzela propisane mere za sprečavanje širenja koronavirusa, zbog čega je u tom domu obolelo 49 osoba, a preminulo šest korisnika.

Među obolelima bila je i ona.

Koronavirus - lokal - dnevno
Infogram

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 225 idi na stranu