Veliki skok stope smrtnosti u Španiji

Stopa smrtnosti u Španiji skočila je za 155 odsto početkom aprila, na vrhuncu pandemije koronavirusa, pokazuju najnoviji zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann
Ilustracija: Getty images/ Sascha Schauermann

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, početkom aprila, u nedelji kada je zabeleženo najviše žrtava koronavirusa, stopa smrtnosti skočila je za 155 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Rojters.

Novi podaci pokazuju i da je u Španiji od početka ove godine preminulo više ljudi nego što je uobičajeno i više nego što je zabeleženo smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.

Do sada je, u 21 nedelji, ukupno preminulo 225.930 osoba, što je za 43.945 više nego u istom periodu u 2019. godini i 16.818 više nego što pokazuju podaci Ministarstva zdravlja o broju žrtava koronavirusa, prenosi Rojters.

Prema mišljenju stručnjaka, ti novi, dodatni slučajevi uključuju osobe kod kojih je teško utvrditi uzrok smrti zbog ranijih zdravstvenih problema, kao i one koje su izbegavale da se leče u bolnici zbog drugih problema, iz straha da se ne zaraze kovidom 19.

Španija je među zemljama koje su najteže pogođene koronavirusom u svetu, pošto je zabeleženo 27.127 smrtnih slučajeva, a mere karantina, uvedene radi obuzdavanja virusa, usporile su ekonomiju, koja u velikoj meri zavisi od turizma.

Nacionalni institut za statistiku saopštio je da je počeo eksperimentalnu seriju praćenja stope smrtnosti na nedeljnom nivou kako bi otkrio uticaj pandemije.

Institut podržava stav vlade da je najgori period prošao i ističe da je u nedelji između 18. i 24. maja stopa smrtnosti bila na istom nivou kao i prošle godine.

Pandemija je najteže pogodila građane starije od 90 godina, pa je broj žrtava u toj grupi porastao za 27 odsto za 21 nedelju ove godine, dok je broj umrlih u starosnoj grupi između 85 i 89 godina porastao za 25 odsto.

Što se tiče smrtnih slučajeva kod osoba mlađih od 54 godine, skoro da nema nikakve razilike u odnosu na podatke u istom periodu 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu