Italija otvara regionalne granice posle tri meseca, kontrola jača

Italija danas otvara regionalne granice posle tri meseca blokade usled pandemije, čim je omogućena veća sloboda kretanja više od 60 miliona stanovnika te zemlje

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREA FASANI
EPA-EFE/ANDREA FASANI

Od danas su dozvoljeni i dolasci iz područja Šengena bez obaveze karantina.

Regionalne granice otvorene su od ponoći, uprkos oprečnim stavovima italijanskih zvaničnika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najteže pogođena u Italiji, čemu su se protivili lideri regiona na jugu gde je zabeležen manji broj slučajeva koronavirusa nego na severu.

Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jačaju kontolu i mere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć "praćenja turista" digitalnim aplikacijama, merenja temperature termoskenerima, neophodne rezervacije za hotele i popunjavanje upitnika po dolasku.

Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatražila još nedelju dana čekanja, Kampanija je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila "zdravstvene pasoše" za dolazak turista, što ministar regionalnih poslova Frančesko Boča smatra neustavnim.

Zabrana okupljanja i obaveza držanja bezbedne razdaljine među ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju sprečavanja širenja kovida-19 koji je teško pogodio tu zemlju, odnevši više od 33.000 života, što je čini trećom zemljom u svetu po broju žrtava tog virusa posle SAD i Velike Britanije.

Upotreba zaštitne maske obavezna je u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti, uključujući javni prevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija, ali i gradu Đenovi maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Na železničkim stanicama putnicima će biti merena telesna temperatura termoskenerima, a ako je iznad 37,5 neće im biti dozvoljeno putovanje vozom.

U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Šengena biti dozvoljeni od 15. juna.

Italija je prva zemlja u Evropi koja je početkom marta uvela mere karantina na celoj teritoriji, a sa popuštanjem restriktivnih mera počela je pokretanjem poslovnih aktivnosti najpre 4. maja, zatim 18. maja, a naredni koraci, posle današnjeg otvaranja granica, najavljeni su za 15. jun kada se otvaraju bioskopi i pozorišta, dok će škole i stadioni otstati zatvoreni.

U Italiji je od početka krize sa kovidom-19 zaraženo više od 233.000 ljudi, a aktivnih slučajeva je oko 39.000.

Prema poslednjim podacima broj novoobolelih u utorak je 318, od čega skoro 60 odsto u Lombardiji, dok je osam regiona bez novih slučajeva pozitivinih - Pulja, Trentino, Umbrija, Sardinija, Dolina Aoste, Kalabrija, Molize i Bazilikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu