Danak u krvi - odlazak na stipendiju ili surova odmazda? VIDEO

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i član Predsedništva Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski sukobili su se danas.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: Printskrin/ TV Prva
Foto: Printskrin/ TV Prva

Njih dvoje raspravljali su zbog pitanja danka u krvi i istorijskom značenju tog običaja koji je Otomansko carstvo uvelo tokom vladavine na Balkanu, kao i o terminu Sandžaka, koji se neformalno koristi za oblast Raške.

"Ja misim da je vreme osmanske okupacije odavno je prošlo, mi nemamo više sandžake, begove, paše, vezire, imamo institucije. Mislim da svima nama treba da bude u cilju da izgradimo institiucije koje će služiti svim građanima Srbije, dakle i muslimanima", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je napomenula da termin Sandžak nije ustavna kategorija u Srbiji i dodala da Zukorlić insistira na promeni Ustava i mogućnosti autonomije Raške oblasti.

Zukorlić je kazao da su njegove teze o danku u krvi kao svojevrsnom sistemu napredovanja u otomanskj hijerarhiji naučne, te da je on tu temu izučavao.

Kao osnovu za svoje tvrdnje Zukorlić navodi da, u slučaju da je danak u krvi zaista postojao, nakon 500 godina okupacije ne bi ostao nijedan Srbin.

"Ljudi koji su postali uspešni u Istanbulu, odnosno Carigradu, su se zalagali da i drugi pođu njihovim putem i postanu paše ili veziri. Oni su vršili pritisak na porodice, pogotovu na majke, da pošalju svoju decu", rekao je on i dodao da je to "isto kao slanje dece u Ameriku na studiranje danas, od čega bi za 100 godina mogla da se napravi tragedija".

Milica Đurđević Stamenkovski je kazala da današnji odlazak na školovanje ne podrazumeva promenu imena, prezimena i verskog opredeljenja, kao što je to bio slučaj sa dankom u krvi.

Opširnije u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu