"Kina je istovremeno saveznik i rival EU"

Šef diplomatije EU Žosep Borel ocenjuje da je Kina jedan od ključnih globalnih igrača.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI

Kao i da EU mora da nastavi svoj angažman s Pekingom zasnovan na međusobnom poverenju i poštovanju.

"Nemoguće je staviti naše odnose sa Kinom u jednu kutiju, jer su oni suviše kompleksni. Kina je istovremeno i naš saveznik i rival, partner i takmac", kaže Borel.

On je na kraju sastanka Saveta mnistara spoljnih poslova EU, na kome se razgovaralo o odnosima EU i Kine, poručio da je pandemija kovida 19 samo ubrzala postojeće trendove koji se odnose na sve "očiglednije i kontroverznije" rivlastvo SAD i Kine na globalnoj sceni.

"EU se dogovorila da u takvoj situaciji ojača politiku zasnovanu na svojim interesima i principima", kaže Borel.

On ocenjuje da je Kina napravila impresivan napredak u poslednjih 20 godina kao i da će se takav trend nastaviti što, premema Borelovim rečima, dovodi do neizbežnih političkih i geopolitičkih posledica.

"Spremni smo da imamo otvoren i iskren dijalog sa Kinom koji bi trebalo da pokrije sve delove naših odnosa od trgovine i investicija do globalnih izazova kao što su klimatske promene i stabilnost u svim delovima sveta, ne zaboravljajući pitanje ljudskih prava", naglašava Borel.

On dodaje da razvoj jedinstvenog i izbalansiranog partnerstva sa velikom globalnom silom kao što je Kina mora biti zadatak EU u narednom periodu.

"Ako bude uspešan, naš zajednički angažman će pomoći uspostavljanju stabilnijeg i prosperitetnijeg sveta, ali i sveta koji poštuje fundamentalna prava i slobode", zaključuje Borel.

Šefovi diplomatije EU su jednoglasno poručili da su zabrinuti zbog koraka koje Kina preduzima kada je reč o Hongkongu i ocenili da takvi postupci dovode u pitanje odnose Brisela i Pekinga za koje ocenjuju da su zasnovani na međusobnom poverenju i poštovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu