Šeholi: Hoti premijer najkasnije za nedelju dana

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi očekuje da kosovski parlament naredne sedmice izglasa novu vladu na čijem čelu će biti Hoti.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Državni udar"

On je za Kosovo onlajn ocenio da je odluka Ustavnog suda o formiranju nove vlade demokratska i da dokazuje da ne znači da pobednička stranka na izborima, ako ne može da nađe koalicionog partnera, mora da formira Vladu.

Šeholi dodaje da u ponoć ističe suspenzija prethodne odluke Ustavnog suda, kojom je odložen dekret Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za premijera Kosova i da će nakon toga uslediti zakonske i pravne procedure za formiranja nove vlade.

"Ne očekujem da se to brzo završi. Čekaćemo četiri do pet dana. To je jedan novi moment koji se mora odvijati u Skupštini Kosova. Procedure su u toku. Najkasnije za nedelju dana imaćemo Avdulaha Hotija za premijera Kosova", kazao je Šeholi.

Najavljene proteste Samoopredeljenja zbog odluke Ustavnog suda, Šeholi komentariše kao nepotrebne i ocenjuje da Kurti treba da se priprema za nove izbore nakon isteka mandata Hotijevoj vladi.

"To govori o političkoj nezrelosti Kurtija, jer o odluci Ustavnog suda se ne diskutuje, ona je takva i drugačija ne može biti. Nije bio spreman za dijalog sa Srbijom, sa svojim partnerima u koaliciji nije bio u dobrim odnosima. Bio je spreman da pokvari odnose sa Amerikom i zbog toga se sada našao gde mu je mesto, sa svojih 29 poslanika", rekao je Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu