Skoplje: Tužilaštvo predložilo novčanu kaznu za doktorku optužena da je širila koronavirus

Skoplje -- Osnovno tužilaštvo predložilo je sudu novčanu kaznu za bivšu direktorku Klinike za dermatovenerologiju, optuženu za krivično delo "prenošenje zarazne bolesti".

Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Predložena je kazna od 10.000 evra.

Bivša direktorka Klinike Nina Caca Biljanovska bila je jedna od prvih zaraženih kovidom 19 u Severnoj Makedoniji.

Ministar zdravlja Venko Filipče ju je odmah razrešio kada je otkriveno da nije poštovala preporuku o samoizolaciji po povratku iz Italije i da je išla na posao.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, doktorka se 29. februara vratila iz Italije i postupila suprotno od mera i zaključaka Vlade da su svi koji se vrate iz rizičnih zemalja - s povećanim brojem obolelih od kovida 19, a posebno iz Italije, obavezni da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Umesto da ostene u kućnoj izolaciju, bivša direktorka je, iako je kao zdravstveni radnik znala za rizik, nastavila da radi u Klinici za dermatovenerologiju. Ona je uz to 7. marta priredila simpozijum u jednom skopskom hotelu, čime je, kako se navodi, dovela u opasnost sve učesnike, predavače, organizatore i zaposlene na Klinici.

"Na taj način zaraznu bolest je prenela na sedam kolega, pre no što je sama bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti s pozitivnim nalazom na kovid 19", piše u optužnom predlogu Osnovnog tužilaštva u Skoplju, podnetom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu