Preko 400.000 zaraženih u Brazilu

U Brazilu je od početka epidemije od posledica kovida 19 preminulo 25.598 ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/ Christian Bruna
Ilustracija: EPA/ Christian Bruna

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je u poslednja 24 sata prijavljeno još 1.086 smrtnih slučajeva.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u ovoj zemlji porastao je za 20.599 prethodnog dana i trenutno iznosi 411.821, preneo je Rojters.

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju zaraženih, posle SAD.

Među indijancima 40 smrtnih slučajeva

Koronavirus polako se širi i u područja u kojmi au Brazilu žive Indijanci.

Vlada je prijavila da je među Indijancima u ovoj zemlji do sada potvrđeno 40 smrtnih slučajeva od kovida 19, a ove nedelje koronavirus je prvi put odneo dva života i u rezervatu u oblasti oko reke Šingu.

U plemenu Kajapo, koje živi u oblasti oko reke Šingu, jednom od najvećih rezervata na svetu, do sada su zabeležena 22 slučaja zaraze koronavirusom, a prošle nedelje i prva dva smrtna slučaja od posledica bolesti izazvane njime.

Poglavica plemena Kajapo Megaron rekao je za Asošiejted pres da on želi da predsednik Brazila i drugi zvaničnici spreče ilegalan ulazak drvoseča, rudara i ribara na svoju teritoriju, jer smatra da su oni raširili virus među pripadnicima njegovog naroda.

Bolsonaro podstiče razvoj u Amazonu, bez obzira na činjenicu da u ovoj oblasti žive indijanski narodi.

Iako je brazilska državna agencija za indigene narode FUNAI sredinom marta izdala naredbu o zabrani ulaska na ove teritorije zbog koronavirusa, domaći mediji su prijavili da su misionari, zdravstveni radnici, drvoseče i rudari uneli virus u ovu oblast.

Megaron je za AP rekao da njegov narod sada živi u strahu zbog koronavirusa i istakao da je dužnost vlade da im pomogne i da zaštiti njihovu zemlju i njihovu zajednicu.

Kajapo narod traži da bude izolovan u svom selu sve dok vlada ne proglasi kraj epidemije, rekao je on.

FUNAI je bio spor u obavljanju svog posla, saopštili su za AP zaposleni iz ove agencije koji nisu želeli da njihov identitet bude otkriven.

Agencija je saopštila da je preduzela sve što je bilo u njenoj mogućnosti da zaštiti ove ljude i da im je podelila hranu i ličnu zaštitnu opremu.

Iako vlada tvrdi da je među indigenim narodima Brazila 40 ljudi umrlo od posledica koronavirusa, aktivisti tvrde da je pravi broj umrlih oko 150. Broj umrlih je najverovatnije veći, jer bolnice pacijente koji su pripadnici indigenih naroda ne registruju pod njihovim pravim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu