Afroamerikanac pod sumnjivim okolnostima umro u zatvoru; Tramp: Istražićemo VIDEO/FOTO

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp rekao je da Ministarstvo pravde i FBI istražuju slučaj nenaoružanog Afroamerikanca, koji je preminuo u pritvoru u Mineapolisu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Jim Mone
Foto: Tanjug/AP Photo/Jim Mone

"Na moj zahtev, FBI i Ministarstvo pravde već sprovode istragu o veoma tužnoj i tragičnoj smrti Džordža Flojda u Minesoti", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da je tražio da se istraga ubrza, ističući da veoma ceni sav posao koji obavljaju pripadnici lokalnih policijskih snaga, prenosi Rojters.

U međuvremenu, u Mineapolisu je, drugu noć zaredom, ponovo došlo do sukoba policije i demonstranata, koji su protesta zbog smrti Flojda. Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu demonstrante, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim objektima.

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem, prenosi Rojters.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabeleženo je na snimku, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu