DW: SAD izvoze virus u Latinsku Ameriku

Sjedinjene Države su striktno ograničile ulazak u zemlju tokom pandemije.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meishner
Foto: Tanjug/AP Photo/Martin Meishner

Istovremeno postoje letovi za latinoameričke zemlje – avioni su puni osoba koje se deportuju u zemlje porekla. Mnogi od njih su zaraženi.

Sa blizu sto hiljada mrtvih u pandemiji Sjedinjene Američke Države drže tužan svetski rekord. Predsednik Donald Tramp je doduše uveo striktne mere ograničenja ulaska u zemlju i doseljavanja. Ali avioni sa ljudima koje Vašington prinudno vraća u njihove zemlje i dalje lete u pravcu Južne Amerike i karipskih ostrva. Među putnicima ima dosta zaraženih virusom.

Vašington je izložen kritici da ovakvom bezobzirnom praksom izvozi virus u zemlje čiji zdravstveni sistemi ne mogu da izađu na kraj sa zarazom. Haiti, zemlja sa jedanaest miliona stanovnika, ima 60 respiratora. Tek nakon objavljivanja izveštaja u listu Majami herald, zaustavljeno je proterivanje petorice građana Haitija koji su zaraženi virusom.

"Američka vlada je suodgovorna za širenje pandemije", napisala je Arijana Sojer, koja se u nevladinoj oragnizaciji Hjuman rajts voč bavi pitanjima imigracije: "Američka imigraciona služba je proterivala ljude čiji je test na koronavirus pozitivan, uprkos ograničenjima putovanja širom sveta i preporukama zdravstvenih stručnjaka."

Gvatemala je među zemljama koje su najteže pogođene ovakvom američkom praksom. vlada ove države u Srednjoj Americi je prethodnih nedelja nekoliko puta odbila da odobri letove iz SAD, ali ona ipak ne želi da uđe u ozbiljniji sukob sa moćnim Vašingtonom.

Bela kuća insistira na vraćanju ilegalnih doseljenika – to od Trampa očekuju njegovi birači. Jedan visoki činovnik Trampove administracije je izjavio za magazin Njujorker da "SAD nemaju vremena za gluposti Gvatemale. Prinudno vraćanje mora da se nastavi."

Tramp je zemljama koje odbijaju da odobre takve letove zapretio sankcijama.

Vuhan američkog kontinenta

Ministar zdravlja Gvatemale Hugo Monroj tvrdi da 50 do 75 odsto deportovanih imaju koronavirus. Kada se predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei zvanično žalio na visok procenat zaraženih, Vašington je poslao svoje zdravstvene stručnjake u Gvatemalu. Pregledali su dvanaest slučajno izabranih osoba koje su stigle deportacionim letovima iz SAD. Svih dvanaest su, prema podacima predsednika Gvatemale, imale pozitivan test.

Ministar zdravlja Gvatemale je izjavio da Vašington zaoštrava pandemijsku krizu i nazvao SAD "Vuhanom američkog kontinenta" – to je aluzija na kineski grad u kome je izbila epidemija.

Na insistiranje vlade Gvatemale, američke institucije nadležne za deportaciju su učinile neke ustupke. Osobe koje su predviđene za prinudan povratak biće pregledane. Ko ima temperaturu veću od 37,2 ne ide u avion već u karantin.

Ali ovakve preglede vrše državni činovnici koji nisu medicinski obrazovani. Postavlja se pitanje da li će taj pregled zaista biti kompetentan. Neimenovani činovnik je za Njujorker izjavio: "Tu sam poprilično skeptičan".

"Imigraciona služba je odgovorna da migranti pre deportacije budu pregledani. A videli smo da u najvećem broju slučajeva ne testiraju ljude na koronu", kaže Arijana Sojer.

"Umesto toga kontrolišu povišenu temperaturu i druge simptome. Poznato je da mnogi ljudi koji su zaraženi nemaju simptome. A to znači da je ovakav pregled nedovoljan."

Demokrate traže testove pre deportacije

Opozicija u SAD zahteva isto. Nekoliko demokratskih senatora, među kojima su bivši predsednički kandidati Berni Sanders i Elizabet Voren, poslali su otvoreno pismo Trampovoj administraciji u kojem zahtevaju da svi migranti pre deportacije budu testirani.

"Prisilno slanje osoba koje su zaražene korona-virusom u zemlje porekla krši humanitarne i zdravstvene standarde, koje naša nacija u doba pandemije mora da poštuje", kažu senatori u pismu koje je upućeno državnom sekretaru Majklu Pompeu.

Oni kod kojih se ustanovi virus morali bi, prema potpisnicima pisma, da dobiju "odgovarajući medicinski tretman". Deportacija mora da se odloži dok ne ozdrave i ne budu više zarazni, zahtevaju opozicioni senatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu