"Ako Sporazum prestane da postoji, to će imati ozbiljne posledice po međunarodnu bezbednost"

Ako Novi sporazum START prestane da postoji, to će imati izuzetno ozbiljne posledice po međunarodnu bezbednost, upozorio je Dimitrij Medvedev.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Medvedev vrši funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Novo produženje tog Ugovora o merama za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja (Novi START), potpisanog na današnji dan pre deset godina, možda će dati vremena za stvaranje sličnog multilateralnog sistema kontrole naoružanja, napisao je Medvedev u današnjem tekstu za agenciju TASS.

A "ako sporazum Novi START prestane da postoji, njegova propadanje imaće izuzetno ozbiljne posledice po međunarodnu bezbednost", rekao je Medvedev.

Pre tačno deset godina, 8. aprila 2010, Medvedev je u Pragu potpisao taj sporazum sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

"Danas, kada odnosi između naših zemalja (Rusije i SAD) prolaze kroz teška vremena, vredi se osvrnuti na taj događaj od pre desetak godina", primetio je Medvedev.

"Nije preterivanje reći da je tada potpisani dokument bio istinsko dostignuće u rusko-američkim odnosima i da je u mnogim aspektima olakšao opštu situaciju u svetu", istakao je on.

Po Medvedevu, tada su obe zemlje vratile svoje nuklearne arsenale u stanje ranih šezdesetih, koje je prethodilo početku trke u naoružanju SSSR-a i SAD.

"Imali smo dovoljno dobre volje, međusobnog poštovanja i iskrenog uzajamnog uvažavanja stavova da to postignemo. I što je najvažnije, i jedni i drugi smo smatrali da bez Novog sporazuma START ne bismo bili u stanju da normalnim putem krenemo u 21. vek", naglasio je on.

"Nažalost, događaji su potom išli po potpuno drugačijem scenariju", rekao je Medvedev i ocenio da je to bilo "isključivo po volji naših američkih partnera koji su sa saradnje prešli na politički pritisak i pokrenuli rat sankcijama protiv nas (Rusije) bez presedana, pokušavajući da izbace Rusiju iz globalne agende".

Poslednjih godina kontrola oružja je izuzetno teška, napisao je Medvedev uz ocenu da je "posebno američko otkazivanje Sorazuma o uklanjanju raketa srednjeg i kraćeg dometa (INF) veoma je alarmantan signal", rekao je Medvedev.

Medvedev je ukazao da se Rusija zalaže za produžavanje važenja Sporazuma START, ali "naši američki partneri neprestano stvaraju nove prepreke za to" i "torpeduju produženje ovog dokumenta koji je izuzetno važan za održavanje strateške stabilnosti u svetu".

Medvedev je rekao da stav Rusije koji je izneo predsednik Vladimir Putin, ostaje nepromenjen: Rusija nije zainteresovana za trku u naoružanju i spremna je da odmah i bez preduslova produži sporazum o novom START-u.

Medvedev je napomenuo da "sada, kada je svet na ivici ozbiljne globalne krize zbog pandemije korona virusa, države bi trebalo posebno da se trude da jedna drugoj daju međusobnu pomoć i podršku".

Dodao je da "to znači da je za suočavanje sa ovom opasnom pretnjom potreban potpuno drugačiji odnos, bez sankcija".

Pre deset godina, podsetio je ponovo Medvedev, "Rusija i Sjedinjene Države dokazale su da su u stanju da prevaziđu medjusobne nesuglasice, i da se slože - ne samo u ime svojih naroda, već radi celog čovečanstva", a "danas je sposobnost da jedni čuju druge posebno relevantna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu