Bugajski: Rusija i Kina prikrivale razmere zaraze, samo EU može da pomogne Zapadnom Balkanu

Američki stručnjak za Balkan Januš Bugajski izjavio je da građani Zapadnog Balkana ne smeju da izgube svoju evropsku perspektivu.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty images/Adam Berry
Ilustracija: Getty images/Adam Berry

Kako je rekao, zato što je u državama koje bi želele da budu alternativa EU - Кini i Rusiji, stanje mnogo gore a, kako navodi, te su države prikrivale razmere zaraze od koronavirusa.

On je rekao da ne dolaze sve dezinformacije o koronavirusu iz Kine ili Rusije, jer postoje mnogi teoretičari zavere i lakoverna publika i na samom Zapadu.

"Međutim, Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da Evropska unija i NATO propadaju. U stvarnosti - i Kina i Rusija su pale na testu jer su prikrivale razmere zaraze u obe zemlje", ocenio je Bugajski u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, u Rusiji će pandemija verovatno stvoriti otpor prema Putinovoj vlasti u vreme kada je ekonomija u krizi zbog kolapsa cena nafte.

"Građani Zapadnog Balkana ne smeju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi želele da budu alternativa EU - u Кini i Rusiji – stanje je mnogo gore. I na kraju, demokratije su otpornije na krize nego diktature", naveo je on.

Ocenio je da će svetska ekonomija proći kroz recesiju, i njena dužina i ozbiljnost zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izbori sa pandemijom.

"Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire", naveo je Bugajski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu