"Neophodna normalizacija odnosa Beograda i Prištine"

Premijer tzv. Kosova u ostavci Aljbin Kurti i specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak razmenili su pisma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

U pismima se navodi da je neophodna normalizacija odnosa i postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Kurti je u pismu Lajčaku čestitao na novoj poziciji i napomenuo da se vlada u Prištini zalaže za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

Kurti je Lajčaka obavestio da Kosovo dobro upravlja situacijom kada je u pitanju pandemija koronavirusa i dodao da su institucije Kosova uspešno suzbile širenje ove bolesti, preduzimajući odgovarajuće i neophodne mere. Kurti je u pismu naveo i da je vlada u Prištini posvećena dijalogu sa Srbijom i postizanju konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

"Smatramo da obe strane moraju intenzivno da rade na postizanju konačnog sporazuma o svim sporovima između Kosova i Srbije. Da bi ovaj proces bio što obuhvatniji, obe zemlje se moraju složiti da će za pregovarački sto izneti sva nerešena pitanja svojih bilateralnih odnosa. To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspešan", naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da obe strane moraju da osiguraju da se ni u kojem slučaju ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova, ocenio je Kurti napominjući da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju da posreduju u dijalogu.

On je napisao i da sporazum mora biti praćen paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera.

Kurti je naveo i da mu je dužnost kao premijera da formira i vodi pregovarački tim za dijalog sa Srbijom i predstavi ga specijalnom predstavniku EU za dijalog, te da su u timu, pored njega kao šefa, članovi i predsednik Hašim Tači, predsednica Skupštine Vjosa Osmani i po jedan član Samoopredeljenja, DSK, DPK, ABK, NISMA, Srpske liste i predstavnik Grupe 6 plus.

U međuvremenu i Lajčak je poslao pismo Kurtiju, navodi Kosovo onlajn, u kojem kaže da ga ohrabruje činjenica što je Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i nastavku dijaloga.

On je dodao da će se u budućnosti raditi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

"Moje imenovanje znači ponovni povratak angažovanja EU u dijalogu. Moj cilj je da neumorno i dinamično radim na unapređivanju procesa dijaloga, a očekujem da će Priština i Beograd obnoviti svoje angažovanje sa istom odlučnošću", naveo je Lajčak.

Dodao je da ako postoji istinska politička volja dve strane i kroz dijalog, "možemo postići rezultate kojima težimo, u korist naroda na Kosovu i u Srbiji".

On je odluku o ukidanju takse ocenio kao prvi konkretan znak spremnosti vlasti u Prištini da pristupi dijalogu uz posredstvo EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu