Još dva smrtna slučaja: Prva žrtva koronavirusa u Sremu, druga osoba iz Pirotskog okruga

Prvi oboleli pacijent od koronavirusa sa područja iriške opštine, preminuo je u Kliničkom centru Vojvodine.

Izvor: Beta, novosti online
Podeli
Ilustracija: GettyImages/ Christopher Furlong Staff
Ilustracija: GettyImages/ Christopher Furlong Staff

Informaciju je potvrdio za ''Novosti'' Branislav Nedimović, član Republičkog kriznog štaba u borbi za suzbijanje koronavirusa, koji ovom prilikom izjavljuje saučešće porodici.

Šezdesetpetogodišnji muškarac koji je živeo u Šatrincima, prošle nedelje prebačen je u KCV u Novi Sad posle pogoršanog zdravstvenog stanja, ali nažalost i pored svih napora lekara izgubio je bitku.

"On je prvo dobio visoku temperaturu koja se par dana nije snižavala, uradili su mu test koji je pokazao da je pozitivan na kovid 19. Sve to vreme dok je bio u kućnoj izolaciji policija ga je obilazila, sada to isto rade, ali zbog njegove porodice koja je ostala ovde u selu. Inače oni su u Beogradu", rekla je za Novosti pre nekoliko dana žena iz ovog sela koja se takođe nalazi u karantinu sa svojom porodicom.

Još nekoliko porodica koje su bile u kontaktu sa čovekom, kod kojeg je potvrđeno da ima koronavirus nalaze se u kućnoj izolaciji.

Prema rečima Nedimovića, na području Srema trenutno ima 19 inficiranih osoba od koronavirusa, u poslednja dva dana sve testirane osobe su bile negativne.

U Pirotskom okrugu jedan smrtni slučaj povezan sa koronavirusom

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec izjavila je danas da je na području Pirotskog okruga potvrđen jedan smrtni slučaj povezan sa virusom kovid 19.

"Od devet uzoraka sa teritorije Pirotskog okruga, tri uzorka su pozitivna na koronavirus", rekla je Zec.

Prema njenim rečima, u poslednja dva dana ponovo je počelo testiranje uzoraka sa teritorije koju pokriva taj zavod.

"Registrovano je 16 obolelih, pod zdravstveni nadzor stavljeno je tridesetak osoba, uglavnom članova porodica. Od tri potvrđena slučaja oboljevanja od koronavirusa, dve osobe su iz Pirota, a jedna iz Babušnice", rekla je Zec.

Prema njenim rečima, umesto u Institut Torlak u Beogradu, u sklopu priprema za masovna testiranja, uzorci sa teritorije Pirotskog okruga testiraju se na Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu, koji će ubuduće biti referentna laboratorija za testiranje uzoraka za Niš, Leskovac, Vranje i Pirot.

"Uputstvo za testiranje je stiglo juče, pa smo imali vakuum od petka popodne do juče", rekla je dr Zec.

Direktor Doma zdravlja Pirot Radovan Ilić je izjavio da je ova zdravstvena ustanova još pre dve nedelje ustanovila sistem, koji podrazumeva da u svakom gradu bude određena jedna ambulanta koja će primati pacijente koji imaju neke od simptoma karakterističnih za koronavirus.

U Pirotu je to ambulanta u delu grada zvanom Tijabara.

"Apelujem na naše sugrađane da se u Tijabarsku ambulantu ne javljaju ako imaju banalne, odnosno beznačajne tegobe, jer time nepotrebno ugrožavaju i sami sebe, ali i šire građanstvo. Na ulazu u ovu ambulantu radimo dodatnu trijažu", kazao je on.

Dodao je da je u poslednja dva dana primećeno pojačano javljanje ljudi sa beznačajnim simptomima u Tijabarsku ambulantu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu