Vojska u Sloveniji ipak bez policijskih ovlašćenja

Odbor slovenačkog parlamenta za odbranu odbacio je zahtev da se slovenačkim oružanim snagama daju ograničena policijska ovlašćenja za kontrolu granica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ stevanovicigor
Ilustracija: Depositphotos/ stevanovicigor

Vlada je prethodno saopštila da je taj zahtev od suštinskog značaja kako bi se pomoglo preopterećenim policajcima da bi mogli da budu bolje raspoređeni radi kontorole epidemije koronavirusa.

Predlog za aktiviranje člana 37. odbrambenog akta podržali su članovi koalicije u odboru, opoziciona Nacionalna stranka (SNS) i Alenka Bratušek (SAB), ali to nije bilo dovoljno da se obezbedi potrebna dvotrećinska većina, preneo je STA. Lista Marjana Šareca (LMŠ), socijaldemokrate (SD) i levica glasale su protiv toga, ističući da nema potrebe da vojnici dobiju dodatna ovlašćenja, s obzirom na to da je popustio pritisak migracije, što je prvobitni razlog zbog kojeg je doneta zakonodavna odredba i ponovo se poziva na nju. Član 37. usvojen je na vrhuncu migrantske krize, oktobra 2015. godine. Kada se aktivira dvotrećinskom većinom glasova, omogućava vojsci da pomogne policiji u široj zaštiti državne granice. On omogućava vojnicima da privremeno ograniče kretanje ljudi i učestvuju u kontroli građana. Ovlašćenja se daju na do tri meseca sa mogućnošću produženja. Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs ranije je izjavio da vojska trenutno nije potrebna u slovenačkim gradovima, ali je potrebna na južnoj granici Slovenije. To je zato što je jedan deo policijskih snaga morao da bude raspoređen na granici sa Austrijom, gde su ponovo uvedene policijske provere, dok je deo snaga stavljen u pripravnost da popuni policijske snage ako se neki od policajaca razbole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu