Reka kod Lazarevca postala azurno plava: Ne, ovo nije čudo prirode, već užas čoveka VIDEO

Reka Peštan kod Lazarevca preko noći je postala neprirodno plava. Nažalost, nije u pitanju čudo prirode, već je nesvakidašnji prizor rezultat zagađenja.

Izvor: Milena Rodić
Podeli
Printskrin: B92.net
Printskrin: B92.net

Kažu meštani Malih Crljena - azurno plava reka sada protiče ovuda. I ne samo da boja bode oči, već ni druga čula nisu pošteđena, osećaju neprijatan miris.

Na društvenim mrežama ipak tvrde i još gore - nisu pošteđeni ni biljni i životinjski svet u njoj, a reka, koja se inače uliva u Kolubaru, "maltretirana" je i pre dva meseca bojenjem u ljubičasto.

Da je došlo do reka zagađenja, za B92.net potvrdili su i iz Agencije za zaštitu životne sredine.

"Na teritoriji opštine Lazarevac 31. marta došlo je do zagađenja reke Peštan koja se uliva u Kolubaru. Uočena je plava boja u dužini od 2 - 3 kilometara", navode iz Agencije i dodaju:

"Odmah po saznanju o zagađenju, Agencija za zaštitu životne sredine je izašla na teren, izvršila uzorkovanje vode i obavestila nadležnu vodoprivrednu inspekciju.
Nakon uzimanja uzoraka u Nacionalnoj laboratoriji Agencije radiće se analiza opštih parametara, ukupni i rastvoreni teški metali kao i prioritetne i prioritetno hazardne supstance. Nakon urađenih analiza Agencija će obavestiti javnost i nadležne organe o rezultatima. Takođe, u saradnji sa nadležnom inspekcijom utvrdiće se potencijalni zagađivači ove reke."

Agencija napominje da sprovodi monitoring kvaliteta voda u potpunosti usklađen sa standardima Evropske unije i godišnje izvrši analize preko 250.000 parametara.

Zagađivači, prema navodima ovog nadležnog tela, neće moći da iskoriste vanrednu situaciju.

"Iako smo prilagodili način rada u skladu sa vanrednom situacijom i preporukama Vlade Republike Srbije, redovno vršimo uzorkovanje vode na ulaznim profilima u našu zemlju kao dnevnim izveštajnim stanicama i nećemo dozvoliti da bilo kakva zagađenja prođu nedetektovana. Oštro osuđujemo ovakve postupke neodgovornih pojedinaca za koje smo uvereni da će u najskorijem roku biti kažnjeni na odgovarajući način", istaknuto je.

Opština Lazarevac u saopštenju je navela da su pripadnici Policijske stanice Lazrevac operativnim radom na terenu identifikovali jednog od jpotencijalnih počinilaca. Navedeno je da se radi o licu D.S. iz Rudovaca, a da se za ostalim počiniocima i dalje traga.

I dalje nije objavljeno čime je reka obojena.

Na Jutjubu se pojavio i snimak pritoke Peštana na kojoj se vidi voda obojena u jarko crvenu.

Navedeno je da je snimljeno 2. marta 2020. godine u Baroševcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu