Gvaido traži hitno formiranje vlade

Venecuela bi trebalo da formira hitnu vladu koju bi činila opozicija i neki pripadnici vladajuće Socijalističke partije

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, nmcandre
Ilustracija: Depositphotos, nmcandre

Do tog postupka mora doći kako bi se obezbedila inostrana pomoć u borbi protiv koronavirusa, saopštio je opozicioni lider Huan Gvaido.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ne uživa podršku zapadnih zemalja nakon spornog reizbora za predsednika 2018. godine.

Zbog toga je mali broj stranih donatora spreman da pruži pomoć za obnovu zdravstvenog sistema u ovoj zemlji urušenog nakon decenija ekonomske krize. Gvaido je izjavio je da će koaliciona vlada uspeti da obezbedi inostranu pomoć od 1.2 milijarde dolara u cilju borbe protiv korona virusa. On je u video intervjuu istakao da je ključno da se obezbedi voda u bolnicama, kao i da se poveča broj kreveta i respiratora, prenosi Rojters. Opozicioni lider, kojeg više od 50 zemalja priznaje za pravog predsednika zemlje, istakao je da hitna vlada ne bi uključila Madura niti njegove bliske saveznike koje je američko Ministarstvo pravde optužilo za narko-terorizam. U Venecueli je do sada zabeleženo 129 slučaja zaraženih korona virusa, dok su tri osobe umrle. Zemlja je u karantinu koji je propisao Maduro kako bi se sprečilo sirrenje virusa. Opozicija je istakla da karantin nije održiv zbog rasprostranjenog problema gladi u ovoj zemlji i zbog nestašice goriva koja otežava dostavu hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu