Optužbe iz Britanije: Kina je prikrila podatke o koronavirusu

Kina je u nedelju proglasila kraj epidemije koronavirusa nakon što je broj trenutno zaraženih pao ispod tri hiljade ljudi.

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup
Ilustracija: Getty images/ Sean Gallup

Ministar Velike Britanije Majkl Gove, optužio je Kinu da prikriva stvarne podatke u vezi sa širenjem koronavirusa, prenosi Sputnik.

"Prvi slučaj virusa registrovan je u Kini u decembru prošle godine, ali su izveštaji iz Kine i tada bili nepotpuni, bez jasnih navoda o poreklu i tome koliko je zarazno, rekao je Gove.

Gove se oglasio dok traju optužbe da vlada u Velikoj Britaniji želi da iskoristi Kinu kao "žrtvenog jarca" kako bi opravdala neuspeh vlade da ubrza testiranje koronavirus.

Britanija je tek dostigla prag od 70.000 nedeljno, a Nemačka sprovodi 500.000 testova u istom periodu.

"Najvažnije je gledati napred, činimo sve što možemo da povećamo broj testova", rekao je Gove.

On je nadu da će čim se završi "strašna" pandemija koronavirusa, "postojati prilika da se osvrnemo i naučimo odgovarajuće lekcije".

"Telegraf" je u međuvremenu citirao neimenovane vladine izvore koji optužuju Kinu za "širenje laži" o COVID-19, uključujući pokušaj Pekinga da krivicu prebaci na delegaciju američke vojske koja je posetila kineski grad Vuhan, gde se prva epidemija dogodila krajem decembra, piše Sputnik.

Podsetimo, premijer Velike Britanije Boris Džonson je u samoizolaciji nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus.

Kina je upozorila da joj sada preti novi talas zaraze koronavirsom zbog ljudi koji dolaze iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu