"Tačiju je bolje da raspiše izbore umesto da traži novog premijera"

Priština -- Pokret Samoopredeljenje (PS) pozvao je kosovskog predsednika Hašima Tačija da o datumu novih izbora razmišlja nakon što se okonča pandemija korona virusa.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Ta stranka je pozvala Tačija da ne traži ime za novog premijera, piše prištinski portal Gazeta ekspres (gazetaexpress.com).

Kancelarija za medije Samoopredeljenja je za taj portal navela da predsednik Tači ne treba da razmišlja ni o kakvoj drugoj opciji sem o zakazivanju izbora kada se okonča trenutna zdravstvena kriza.

U PS su kazali da je sadašnja vlada fokusirana na borbu protiv korona virusa i kasnije na nove izbore, a ne na upućivanje predloga za izbor novog premijera.

"Trenutno smo svi zajedno s Vladom Kosova fokusirani na pandemiju korona virusa. Nakon što pandemija prođe, odmah ćemo ići na nove izbore. Stoga predsednik Tači nema zašto da traži ime za premijera, nego treba da razmisli o datumu izbora kada se prevaziđe hitno stanje sa korona virusom", odgovorili su iz PS.

Juče je Tači rekao da će od ponedeljka započeti razgovore sa strankama o izboru nove sveobuhvatne Vlade.

Prema Ustavu, šef države mora prvo da zatraži ime mandatara od stranke pobednika na prošlim izborima, odnosno PS, međutim oni se protive slanju novog kandidata za mandatara za sastav nove vlade Kosova.

Skupština Kosova je na inicijativu Demokratskog saveza Kosova, koji je bio deo vladajuće koalicije, na sednici od 25. marta srušila vladu koju predvodi premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu