"Hvala im": Iz Kine stigla pomoć, Vučić dočekao kineske lekare uz aplauz VIDEO/FOTO

Pomoć iz Narodne Republike Kine stigla je u Srbiju povodom situacije sa koronavirusom. Avion je sleteo, a kineske lekare dočekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Još jedan avion Er Srbije, erbas A320 poleteo je u Šangaj po drugu turu pomoći.

Najveći srpski avion, erbas A330, doleteo je iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitinom opremom i kineskim ekspertima.

Dok su lekari iz Kine izlazili iz aviona čuo se je veliki aplauz. Njih je pozdravio srpski predsednik.

Kineski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu i mahali njima u odgovor na dobrodošlicu domaćina.

"Dolazak kineskih zdravstvenih stručnjaka je od velikog značaja za nas, jer su oni prvi pobedili velikog neprijatelja današnjice - virus Covid19", rekao je Vučić.

"Sve što je u ovom avionu je besplatna pomoć, donacija Narodne Republike Kine. Hvala im, pokazali su se kao veliki prijatelji Srbije i Srba", dodao je on.

On se zahvalio predsedniku Kine Siju Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i celokupnom kineskom narodu, ali i srpskom narodu.

"Čekam Sija u Srbiji i dočekaće ga stotine hiljada ljudi", poručio je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo i što Srbija ima avione A 330 i A 320 kojima ovolika pomoć može da se dopremi.

Ovo je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv korona virusa, koju je poslao predsednik Kine Si Ðiping.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsednika Srbije Vučića. Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kinsekom jeziku i ćirilici, "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područcja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji. Inače, još jedan avion Er Srbije, erbas A320, poleteo je jutros u 6. 15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Er Srbiji.

Kineski predsednik Si je u pismu, koje je juče primio predsednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

"Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda", naveo je Si.

Predsednik Srbije je prethodno pozvao Sija da pomogne Srbiji, a Vučićev apel je u Kini videlo oko 500 miliona ljudi.

Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu