"Borel jedini nadležan, nema poređenja s Grenelom"

Visoki predstavnik EU Žosep Borel jedini je nadležan za dijalog BG-PR, izjavio je Peter Stano, Borelov portparol.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Visoki predstavnik EU jedini je nadležan za dijalog Beograd-Priština i ne može se ulaziti u spekulacije oko razlika u saopštenjima EU i američkog zvaničnika Roberta Grenela oko najave kosovskog premijera o uslovnom ukidanju carina Prištine na uvoz iz Srbije.

To je danas u Briselu rekao Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, naglasivši da je Borelovo saopštenje o tome "utemeljeno na pogledima EU, politici i odnosima Unije s partnerima".

On je time odgovorio na pitanje novinara postoji li neka usaglašenost izmedju EU i Vašingtona oko politike prema Srbiji, Kosovu i dijalogu pošto je saopštenje premijera Kosova Aljbina Kurtija da će carine na srpsku robu biti uslovno ukinute ako Beograd prihvati recipročne mere Borel ocenio kao "prvi povoljan korak", ;dok je Grenel zahtevao potpuno ukidanje carina.

Borelov portparol je naglasio da ne može da pravi poredjenje sa saopštenjem američkog izaslanika Roberta Grenela da carine na srpsku robu moraju biti potpuno i bezuslovno ukinute.

Borel je u današnjoj poruci ocenio da je to "prvi korak koji može imati povoljan učinak na obnovu regionalne trgovine i dijaloga Beograd-Priština uz posredovanje EU".

Borel je podvukao da je "spreman da odigra svoju ulogu u svojstvu posrednika u dijalogu u ime EU", a njegov portparol Stano je podvukao da "ne može da se upusti u poredjenja ili spekulacije zašto jedno saopštenje kaže nešto, a drugo nešto".

Stano je naveo da je "saopštenje EU jasno i da je saopštenje premijera Kurtija veoma važan prvi korak sa ciljem da se povrati poverenje nužno za obnovu dijaloga koji je u zastoju i mora biti ponovo uspostavljen na dobrobit ljudi kako na Kosovu tako i u Srbiji".

"I mi to vidimo kao prvi povoljan korak, ako bude primereno sproveden i nastavljen", ;rekao je Stano i dodao da Brisel očekuje više informacija kako će se to sprovoditi.

Na pitanje da li se može očekivati da Borel sazove neki prvi susret u dijalogu pre 15. marta što je kosovski premijer Kurti označio kao rok da Srbija prihvati uzvratne mere, Stano je "podvukao da je za EU važnija suština od utvrdjivanja rokova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu