"Da li stižu neprihvatljive ponude? Stižu. Stižu već osam godina. Vučić nije prihvatio nijednu"

Ministar odbrane Alekandar Vulin kaže da se pred pregovore ne otvaraju sve karte, niti koje su pozicije i na šta je Srbija spremna u pregovorima po pitanju KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO ODBRANE, DARIMIR BANDA / bb
Foto: Tanjug/ MINISTARSTVO ODBRANE, DARIMIR BANDA / bb

On ističe da se grčevito borimo da sačuvamo Kosmet.

Vulin kaže i da predsednik Vučić pregovara tako da Kurti beži od pregovora "glavom bez obzira", a da je ovo prva garnitura u Prištini koja odbija da sedne za pregovarački sto, što, uveren je, znači da gube nešto, i to mnogo, u pregovorima.

"Kažu da je Nikola Pašić, kada je 1915. godine srpska vojska pregazila Albaniju i došla do mora, rekao - spasa nam nema, propasti nećemo. To nam je upravo rekao predsednik Vučić. Ima i jedna izreka, koristi se u Kosovoskoj Mitrovici, koja kaže - zategni, ali da ne pukne", rekao je Vulin.

On je to rekao u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića da li je "ucenjivački" kad, kako je rekao predsednik Vučić, možemo u vezi s Kosovom da očekujemo ponudu koju "ne možemo da prihvatimo, a ne smemo da odbijemo".

"Pred pregovore nećete reći ni da, ni ne. Nećete reći šta su pozicije, gde prestaje, gde počinje, niti šta ćete sve uraditi, na šta ste spremni... Zato služe pregovori i ne treba govoriti ranije o tome. Vučić je govorio upravo o tome", rekao je Vulin.

On je upitao i da li se mi pravimo da nas ne ucenjuju, dodajući da je ucena i Rezolucija SB UN 1244, koje se grčevito držimo kao nečega što garantuje naše prisustvo na KiM.

Vulin je dodao da već osam godina sluša kako je vlast izdala KiM i kako je potpisala nezavisnost, te je samo pitanje nedelje kada Kosovo ulazi u UN, što se, ističe, nije desilo.

"Imate Vuka Jeremića i njegove pregovore i naslovne strane u Prištini, na kojima kažu 'Hvala, Vuče', a ovde imate naslove gde Kurti trazi da se Tači smeni i bude uhapšen zato što je pregovarao. Vidite razliku i zašto se toliko beži od pregovora", naveo je Vulin.

Podsetio je i da 14 zemalja više ne priznaje KiM, a nijedna nova ih nije priznala.

"Da li stižu neprihvatljive ponude? Stižu. Stižu već osam godina. Vučić nije prihvatio nijednu. Svaki put je uspeo da sačuva suverenitet zemlje i mogao da ode na KiM, da pogleda Srbe i kaže im šta je uradio i dobije podršku", rekao je Vulin.

Kaže da se grčevito borimo da sačuvamo KiM, te citira: "Spasa nam nema, propasti ne smemo" i dodaje: "zategni, ali da ne pukne".

Ministar je podsetio i da je 2000. srpska država na KiM imala skoro sve, da nije imala vojsku, ali sve ostalo je tada imala i da je 2004. godine 17. marta čitav svet očekivao našu reakciju kada je počelo martovsko nasilje na KiM

"Imali smo pune kasarne, imali smo tenkove koji su bili 16 godina mlađi nego što su danas, ali nismo imali nekog ko bi smeo nesto da uradi i kaze", rekao je Vulin.

U međuvremenu, 2008. godine, dozvoljeno je da se kapacitet srpske državnosti smanjuje i da polako nestaje, rekao je Vulin i dodao da je Beograd od 2012. vratio znatan deo uticaja na KiM i da sada predstavnici Prištine beže od pregovaranja.

Vulin je govorio i o ulaganju u vojno obrazovanje i obuku, te naveo da su rekonstruisani brojni objekti poput Vojne gimnazije, da je značajno povećan kvalitet života polaznika na Vojnoj akademiji...

Naveo je i da su povećane naknade akademcima, više se ulaže u najmodernija sredstva, a obezbeđeno je da deca imaju plaćene karte za autobus kao i da imaju osiguranje...

Naveo je i da se na Vojnoj akademiji više neće školovati menadžeri odbrane i da se od marta meseca školuju oficiri.

"Stigli "panciri", naša PVO je mnogo jača nego ranije"

Sada kada su stigli "panciri" naša potivvazduhoplovna odbrana je mnogo jača nego što je bila, a naša avijacija čuva naše nebo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da kada drugi napadaju srpsku vojsku, to znači da je ona jača nego ranije.

"Protivvazdušni sistem 'neva' smo nabavili 1975. godine. U međuvremenu sve svašta izdešavalo, građanski ratovi u SFRJ, NATO agresija... Od tada do danas nismo nabavili nijedno moderno potivvazduhoplovno sredstvo", rekao je Vulin u parlamentu odgovarajući na pitanja poslanika.

Sada su, kaže, stigli "panciri" i naša potivvazduhoplovna odbrana je mnogo jača nego što je bila, a pripadnici vojske su obučeni za rad na njima, pripremljeni i snabdeveni.

"Oni su već ovog trenutka u stanju da brane naše nebo i zemlju", istakao je Vulin.

On je dodao da je 2012. godine, kada je Vučić postao ministar odbrane, bilo dana kada nijedan lovac nije mogao da poleti, kada nije bilo guma, goriva, municije...

"Bilo je dana kada nismo mogli da zaštitimo naše nebo. Od 2000. do 2012. godine kupljeno je ukupno osam raketa za migove, kojih je bilo 14. To je sve što su kupili. Danas svaki pripadnih VS ima tri uniforme, više pari obuće, sve ustanove, jedinice, kasarne su snabdevene minicijom, hranom, gorivom, više nego ikada", rekao je Vulin.

Primera radi, naveo je da je plata pukovnika 2008. godine bila 837 evra, a danas je 1.101 evro.

"Kada je Srbija jača, onda je napadaju. Kada je slaba, to nije slučaj, onda smo svima dobri. Danas, kada nas napadaju, znajte da je to zato što je Vučić stvorio bolju vojsku, koja je u stanju da zaštiti našu zemlju", primetio je Vulin.

On je dodao da neke zemlje u okruženju, Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, dopuštaju da im druge zemlje čuvaju nebo, a da to nama ne može i ne sme da se desi.

"Naša avijacija čuva naše nebo", podvukao je Vulin.

Kako je rekao, kada govore loše o srpskoj vojsci van granica naše zemlje, to je zato što smo ojačali i Srbiju sada ima ko da čuva.

Ministar je ponovio da je Srbija vojno neutralna i čuvaće Srbe gde god da žive, neće biti članica NATO pakta, niti bilo kog drugog saveza.

"To ne bi bilo moguće bez vojske koja je u stanju to da uradi", rekao je Vulin.

Dodao je da Vojska Srbije ima raketnu artiljeriju kojom ne moze da se pohvali bilo ko u okruženju.

"Ovo je vojska kojom možemo da se ponosimo, koja je u stanju da zaštiti Srbe gde god da žive i našu Srbiju", rekao je Vulin.

"Značajno poboljšan kvalitet vojnog školstva"

U potpunosti smo rekonstruisali objekat Vojne gimnazije, internat Vojne gimnazije zaista je za svaku pohvalu, rekonstruisali smo Sportski centar Vojne akademije, otvorili smo najmoderniju streljanu, filmsku i pištoljsku strel?anu, značajno smo povećali kvalitet života dece na Vojnoj akademiji, nabrajao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na poslaničko pitanje u vezi s merama koje Ministarstvo odbrane preduzima kako bi poboljšao standard pripadnika Vojske Srbije, ministar je kazao da je mnogo toga urađeno i na poboljšanju kvaliteta obrazovanja.

"Nastavni proces na Vojnoj akademiji značajno smo uvojničili. Na Vojnoj akademiji se više neće školovati menadžeri odbrane. Od marta školuju se oficiri i samim tim i nastavni plan i program za školovanje na Vojnoj akademiji i u Vojnoj gimnaziji je više uvojničen, sa mnogo više vojničkih predmeta. Imali smo primere da na Komandno-štabnom usavršavanju nemate ni jedan čas vojne taktike ni vojne istorije, a školujete buduće komandante i visoke oficire. Imali smo čak i slučajeve da u četvrtoj godini Vojne akademije časovi borenja budu nula, a zamislite oficira koji ne vežba nijednu borilačku veštinu", kazao je ministar.

On je poručio da je došao kraj procesu razvojničavanja vojske i da se u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na vraćanju vojske u naš obrazovni sistem.

"Svako ko veže svoju sudbinu za vojsku zna da postoji sistem koji će brinuti o njemu, zna da postoji sistem u kome će biti čuvani, u kome će biti zaštićen. Mi smo vrata naše Vojne akademije i naše Vojne gimnazije otvorili za predavače sa iskustvom, ne samo za one koji imaju doktorsku titulu, veći za one koji imaju ratna i životna iskustva koja vredi preneti našim budućim oficirima, koji znaju kako su komandovali armijama, korpusima, divizijama, brigadama i koji to sada prenose našoj deci", naveo je ministar.

Podsetio je da je do 2012. godine, dok Aleksandar Vučić nije postao ministar odbrane, nekadašnjim ratnim komandantima bilo zabranjeno da se bilo gde pojavljuju, a da danas mnoge armije sveta traže njihova iskustva i traže da takve predavače šaljemo po svetu "kako bismo preneli kako smo se borili te 1999. godine". "Kao što vidite, zaista se trudimo da obrazovni sistem značajno unapredimo, jer ono što naučimo oficira na Vojnoj akademiji, tako će nam vratiti posle kada bude bio u trupi", zaključio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu