Jedno pitanje na koje Tramp nije dao odgovor

Drugog dana posete Indiji američki predsednik Donald Tramp odbio je danas da se javno izjasni o kontroverznom indijskom zakonu o državljanstvu

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Zakon koji diskriminiše muslimane, a za koji se zalaže njegov domaćin, indijski premijer Nerendra Modi.

Zamoljen da prokomentariše sporni zakon koji je izazvao demonstracije u Nju Delhiju i tragičnu pogibiju najmanje sedam ljudi, Tramp je to odbio, rekavši da je to pitanje u nadležnosti Indije, prenosi AP.

Američki predsednik je uzvratio da je jedna od tema razgovora sa indijskim premijerom bilo i pitanje verskih sloboda i da je predsednik vlade Indije bio, kako kaže, neverovatan povodom tog pitanja.

"On (Modi) hoće da ljudi uživaju verske slobode", rekao je američki predsednik, koji je tokom svoje predsedničke kampanje 2016. godine predlagao uvođenje privremene zabrane muslimanima na ulazak u SAD, a potom uspešno implementirao zabranu putovanja u SAD za putnike iz nekoliko muslimanskih zemalja.

Trampova poseta Indiji je praćena pohvalama i izrazima naklonosti koje dobija na svakom koraku.

Indijski gradovi su oblepljeni plakatima o poseti američkog predsednika, svuda ga sačekuju pristalice i prigodan kulturno-umetnički program.

Međutim, tokom velikog skupa u Ahmedabadu i jučerašnjeg obilaska palate Tadž Mahal, život je izgubilo sedmoro ljudi, skoro 100 je povređeno u sukobima pristalica i protivnika novog indijskog zakona o državljanstvu.

Danas su se demonstranti ponovo okupili u nekoliko sektora severoistočnog Delhija uprkos stogoj zabrani javnih okupljanja.

Demonstranti su bacali kamenice, zapalili nekoliko prodavnica i automobila, saopšteno je AP iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu