"Svet jednostavno nije spreman da se suoči sa epidemijom koronavirusa"

Svet "jednostavno nije spreman" da se suoči sa epidemijom koronavirusa, rekao je danas stručnjak koji vodi zajedničku misiju SZO i Kine.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLF
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLF

Istovremeno je pozdravio rad Pekinga na suzbijanju širenja bolesti.

"Treba da budete spremni da vladate tim na većem nivou, i to treba da se uradi brzo", ali svet "jednostavno nije spreman", rekao je Brus Ejlvard, po povratku iz Kine, novinarima u sedištu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ženevi.

"Nismo spremni kako bi trebalo da budemo" kako sa psihološkog tako i sa materijalnog stanovišta, dodao je on.

Misija SZO u kojoj je bio posetila je više kineskih gradova i provincija, uključujući Vuhan, kolevku epidemije, da prouči kako se razvija i kakve efekte ima.

"Jednoglasna procena tima je da su oni (Kinezi) promenili tok te epidemije, to je frapantno", rekao je Brus Ejlvard, koji je učestvovao u borbi protiv epidemije ebole.

Rekao je da bi hteo da se leči u Kini kad bi imao kovid-19, bolest koju izaziva virus korona. Ukazao je na napore u Kini da se opreme bolnice i izgrade nove.

On je rekao da Kina zna kako da održi u životu ljude koji se zaraze koronavirusom i pozvao ostatak međunarodne zajednice da se bolje pripremi.

Epidemija koja je počela u Kini krajem decembra u toj zemlji dostigla je vrhunac između 23. januara i 2. februara, dnevne zaraze tim virusom su od tada opadale, prema oceni SZO.

U Kini je od virusa zaraženo oko 77.000 ljudi, od kojih je 2.600 umrlo. Međutim, nove zemlje su pogođene svaki dan, i od virusa ima zaraženih u tridesetak zemalja, gde ima desetine umrlih i više od 2.500 zaraženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu