"Saradnja Rusije i Srbije doprinosi očuvanju njene nezavisnostI"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras u Beogradu da vojna saradnja dve zemlje doprinosi očuvanju nezavisnosti Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ VALDRIN XHEMAJ
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

"Razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije, pod nadzorom predsednika dve zemlje, usmeren je ka tome da Srbija ostane nezavisna, da sama odlučuje o svojoj sudbini i da bude u stabilnom regionu", rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana branioca Otadžbine, ruskog državnog praznika.

Bocan-Harčenko je kazao da su prošlonedeljni razgovori ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Beogradu dali novi podsticaj saradnji dve zemlje.

"Savremena ruska armija brižljivo gaji tradiciju ruske vojske, opremljena je na najsavremeniji način i spremna je da pomogne svojim prijateljima", naveo je ruski ambasador.

On je kazao da je za Rusiju velika čast to što će predsednik Srbije obeležiti 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 9. maja.

Bocan-Harčenko je rekao da se proslavom Dana branioca otadžbine obeležava događaj koji ima presudan značaj u ruskoj istoriji i koji je "simbol ruske vojske, herojske tradicije, patriotizma i jedinstva vojske i naroda".

"Ovo je praznik celog ruskog naroda, praznik stvaralaca velikih pobeda i najveće od njih, pobede u Drugom svetskom ratu", naveo je.

Dan branioca otadžbine slavi se 23. februara u Rusiji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu, u znak sećanja na prve borbe Crvene armije protiv nemačkog okupatora 1918. godine, u Prvom svetskom ratu.

Tokom sovjetskog perioda praznik je bio poznat kao Dan Crvene armije i Dan sovjetske armije.

Prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, ruske i srpske vojske, verskih zajednica, medija i druge zvanice.

Na prijemu je postavljena i mini-izložba fotografija na kojima je prikazan deo naoružanja vojske Rusije, detalji vojne saradnje Srbije i Rusije, kao i kadrovi prošlonedeljne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu.

"Rusija nikada nije i neće imati za cilj da napravi podele u regionu Zapadnog Balkana, niti bilo gde drugo", izjavio je večeras ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i poručio da se Rusija zalaže za koncept nedeljive bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu