Ko je kriv: Alternativa na Nemačku, rasizam ili ludilo?

Da li desničarska Alternativa za Nemačku snosi odgovornost za teroristički čin u kojem je stradalo desetoro ljudi? Većina građana misli da snosi.

Izvor: DW
Podeli
Foto: EPA-EFE / ARMANDO BABANI
Foto: EPA-EFE / ARMANDO BABANI

Neki komentatori pak upućuju na to da je ubica bio psihički poremećen, piše DojčeVele.

Većina građana Nemačke veruje da je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) delimično odgovorna za desničarsko nasilje. To je pokazala anketa sprovedena dan nakon što je Tobijas R. (43) u sredu ubio devetoro ljudi stranog porekla u Hanauu i svoju majku, a onda izvršio samoubistvo.

Čak 60 odsto ispitanih u anketi koju je objavio tabloid Bild u nedeljnom izdanju kaže da je AfD barem delom odgovorna za taj i slične napade, 26 odsto smatra da stranka nije odgovorna za to, a 14 odsto je neodlučno.

U istoj anketi je 49 odsto građana reklo da je desničarski terorizam najveća teroristička pretnja po Nemačku, 27 odsto smatra da je to islamistički terorizam, a šest odsto smatra da su najveća opasnost levičarski ekstremisti.

U subotu je institut Forsa objavio da je podrška za AfD posle zločina u Hanauu pala sa jedanaest na devet odsto glasova.

AfD je najveća opoziciona partija u Bundestagu i zastupljena je u svim pokrajinskim parlamentima. Ostale stranke odbijaju saradnju sa AfD, tvrdeći da se radi o nedemokratskoj partiji. Nakon napada je niz političara ponovio zahteve da se AfD stavi pod prismotru Službe za zaštitu ustavnog poretka.

Bjern Heke, predvodnik radikalnog krila AfD i šef ogranka te stranke u Tiringiji, nakon zločina je izrazio saučešće porodicama žrtava. „Ludilo se u ovoj zemlji izgleda sve više širi“, napisao je Heke na Tviteru.

U odgovorima su se našle stotine besnih komentara. "Nepodnošljivo je da se Vi koji ste utabali put za ovu mržnju sada još pretvarate da ste pogođeni. Vi i Vaša stranka ste politička ruka mržnje", napisala je tako Derja Turk-Nahbaur, lokalna političarka Socijaldemokrata.

Konzervativni list Velt podseća da je terorista iz Hanaua ostavio manifest i video u kojima je kombinovao različite teorije zavere, pozivao na uništenje brojnih naroda i tvrdio da ga neimenovana tajna organizacija prati celog života.

"Da li je nedelo bilo rasističko ili simptom paranoidne psihoze?", pita se Velt.

"Prema svemu što znamo, ubica iz Hanaua nije bio politički aktivan i nije pripadao nijednoj organizaciji. Bio je samotnjak. Teorije zavere je konstruisao sasvim sam, nije mu bio potreban podsticaj od AfD. No ubica nije živeo u vakuumu. Postojalo je plodno tle u kojem je raslo njegovo ludilo."

Nakon krvoprolića koje je potreslo zemlju, policija i službe su na pojačanom oprezu zbog mogućnosti da neko kopira nedelo ili da, kako je saopšteno, islamistički ili levi ekstremisti krenu u neku vrstu osvete. Veruje se da bi političari AfD mogli da budu posebno ugroženi.

U subotu je policija u Štutgartu saopštila da je izlog jednog nargila-bara u tom gradu uništen hicima iz vatrenog oružja. Povređenih nije bilo, veruje se da se niko nije nalazio u objektu u vreme napada.

Tom incidentu se prilazi ozbiljno jer je i ubica iz Hanaua svoje žrtve pronašao u dva nargila-bara u tom gradu nadomak Frankfurta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu