Da li region strepi zbog kruzera iz Japana?

Podgorica/Zagreb/ljubljana -- U Crnoj Gori zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba. U Zagreb je jutros stigao Hrvat sa kruzera Dajmond princes. Dvoje Slovenaca stiglo čarter letom u Maribor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ml12nan
Ilustracija: Depositphotos/ml12nan

U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, izjavio je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje.

On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Dajmond princes u japanskoj luci Jokohama zaražen virusom i dodao da će on u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gde će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.

Bakić je naveo da je rizik od zaraze koronavirusom za Crnu Goru i dalje je nizak, ali da se ne može isključiti.

Hrvat s kruzera iz Japana od jutros u karantinu u Zagrebu

U Zagreb je jutros stigao Hrvat sa kruzera Dajmond princes i iz preventivnih razloga smešten u karantin u kojem će provesti 14 dana , saopštilo je hrvatsko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da on, prema izjavama lekara koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema simptome zaraze i da se oseća dobro, prenosi Hina.

Dodaje se da će on provesti narednih 14 dana u karantinu u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", koji je osnovan jučerašnjom odlukom ministra zdravlja Vilija Beroša.

U saopštenju je objašnjeno da će on biti u karantinu bez obzira na vreme provedeno u izolaciji na kruzeru, kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi s broda na kojem je epidemiološka situacija visokorizična.

Kako se ističe, on je u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima porodice, a u poruci javnosti i medijima ističe da se oseća dobro.

Hrvatski državljanin je iz Japana je doputovao posebnim avionom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Evropske unije poslala Italija.

Posle sletanja noćas u Berlinu, posebnim avionom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb.

Dvoje Slovenaca sa kruzera Dajmond princes stiglo kući

Dvoje slovenačkih državljana sa kruzera Dajmond princes stiglo je danas čarter letom u Maribor i biće u kućnoj izolaciji naredne dve nedelje, izjavio je zvaničnik slovenačkog ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, putnici su na mariborskom aerodromu testirani na koronavirus i bili su negativni, prenosi agencija STA.

Državljani Slovenije stigli su u Maribor iz Nemačke, gde su bili prevezeni avionom italijanske vojske japanske luke Jokohama, u kojoj je usidren kruzer Dajmond princes, na kojem su bilii u kranatinu 14 dana.

Od ukupno šest slovenačkih državljana koji su bili na kruzeru, dvoje je bilo pozitivno na koronavirus i oni su primljeni u bolnicu u Japanu.

Preostalo dvoje došlo je u Sloveniju ranije komercijalnim letom i oni su stavljeni u dvonedeljni karantin, nakon što su bili negativni na koronavirus.

Pored dvoje državljana Slovenije italijanskim avionom doleteo je i jedan Hrvat, kao i državljani drugih zemalja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu